| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 5 de desembre de 2021


dilluns, 17 de desembre de 2007
>

Renéixer de les cendres

Un grup de voluntaris planten pins al turó de Montcabrer, afectat per un incendi

LL. MARTÍNEZ. Cabrils Cabrera de Mar
Mig centenar de voluntaris van participar ahir en una reforestació popular per recuperar el turó de Montcabrer, situat entre Cabrils i Cabrera de Mar, una part del qual es va cremar el març passat. En total es van plantar un miler de pins pinyoners, l'espècie que més abundava en aquest bosc. Els agents de defensa forestal de l'àrea de Burriac calculen que el turó trigarà, com a mínim, uns vint-i-cinc anys a aconseguir la massa forestal que tenia abans de quedar calcinat per les flames.


+ Dos voluntaris que ahir van participar a la plantada popular del turó de Montcabrer. Foto: LL. M.

Les baixes temperatures no van aconseguir refredar l'ànim ecològic de mig centenar de voluntaris joves i no tant joves, que durant el matí van repoblar de pins pinyoners una part de les dotze hectàrees que es van cremar del turó de Montcabrer, situat a mig camí entre els termes de Cabrils i Cabrera de Mar. Tot i que ahir es feia la plantada popular, les feines per recuperar la vegetació d'aquest espai es van iniciar divendres quan més de 150 estudiants de les dues poblacions van canviar les aules per aquest espai natural i es van afegir a la iniciativa.

Els treballs, organitzats pels ajuntaments de Cabrils, Cabrera i Vilassar de Mar en col·laboració amb l'ADF de Burriac i el Parc de la Serralada Litoral, han de permetre restaurar el paisatge autòcton del bosc, però també responen a la demanda dels veïns de l'entorn de recuperar aquest indret visible des d'arreu de la zona sud del Maresme. El projecte ja ha permès fer-hi la tala i la retirada de la fusta morta, la creació de feixines per evitar l'erosió del sòl i properament, quan les condicions meteorològiques siguin les adequades, es portarà a terme una sembra aèria de llavors. I és que molta gent té encara present la columna de fum que va sortir del turó el març passat. «Des del menjador de casa veia com es cremava la muntanya», comentava un jove mentre a cop de destral, feia el forat per col·locar l'exemplar de pi. L'incendi va afectar prop de dotze hectàrees d'aquest privilegiat mirador natural i més d'un centenar de persones de la urbanització Sant Crist de Cabrils van haver de ser desallotjades.QUÈ VA CAUSAR EL FOC?
Tot i que després de nou mesos encara no existeix una versió oficial sobre on es va originar el foc, la principal hipòtesi apunta una línia elèctrica de baixa tensió, situada a la falda del turó i a tocar d'uns hivernacles. Si finalment es confirma aquesta causa, els regidors de Medi Ambient de Cabrera, Jordi Mir (CiU), i de Cabrils, Xavier Albella (VIC), asseguren que els dos ajuntaments no dubtaran a emprendre les accions judicials pertinents per reclamar responsabilitats.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.