| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 12 d'agost de 2022


dijous, 13 de desembre de 2007
>

La falta d'informació indigna els familiars dels pacients

Salut desconeix les causes del foc declarat al soterrani

JORDI GONZALO LAIA BRUFAU. Badalona
Marina Geli, consellera de Salut, va admetre al vespre que es desconeixen les causes que van originar el foc. Mossos d'Esquadra i bombers investigaran el cas. L'evacuació va viure ahir moments de tensió quan anaven passant les hores i ningú informava els familiars que estaven a fora com estaven i en quina part de l'hospital es trobaven els pacients de dins.


+ Els bombers evacuen un dels pacients crítics per una de les finestres del centre. Foto: J. RAMOS

El foc es va originar al soterrani i va afectar els vestidors 2 i 4. Això va provocar estampes curioses: el personal del torn del matí tornava a casa amb l'uniforme posat i el de la tarda no es podia vestir: «Hem hagut d'anar a les sales d'operacions i agafar el primer que hem trobat», comentava un membre del personal. Això feia que metges, infermers i zeladors sanitaris portessin uniformes d'altres grups de treball.

En els primers moments es va activar el protocol i membres del personal van anar a apagar el foc, tasca que van haver d'abandonar i deixar-la en mans dels bombers pel fum. «El primer que hem fet ha estat baixar amb les mànegues a apagar el foc, després hem pujat bombones d'oxigen a planta», va explicar un membre del personal de neteja de l'hospital.

Un cop controlat el foc el principal perill era el fum: pacients per passadissos, per terrats i també a l'exterior. Això va fer que els familiars no sabessin on eren els seus parents. Cap a la una del migdia un senyora mig plorant i amb el mòbil a la mà preguntava pel seu marit. «Divendres li fan un trasplantament de medul·la i l'han posat al terrat, ens comuniquem per mòbil, però la cobertura va fatal, no en sé res», es lamentava.

En Marc va estar moltes hores assegut a les portes d'urgències amb la seva àvia, malalta d'Alzheimer: «ahir va ingressar l'avi a urgències, a quarts de dotze ens han fet fora perquè el llum s'estava apagant; ens estan informant i ens deixen més tranquils, però l'àvia està feta pols», va comentar i va remarcar que l'atenció era bona. En Marc i la seva àvia van estar més de cinc hores davant d'urgències i només els van oferir aigua.

Aquesta opinió favorable no era compartida per tots els familiars. A mesura que anaven passant les hores la indignació dels familiars anava augmentant: no menjaven i ningú els explicava on eren i en quin estat es trobaven els pacients. De mica en mica, membres del personal, megàfon en mà, anaven cridant els familiars per informar-los. Fins i tot, en els moments de més desconcert es va instal·lar un punt informatiu on es prenia nota del nom i el telèfon dels familiars.

Els desperfectes dins l'hospital van ser importants sobretot a la tercera i quarta planta. A la tercera, traumatologia, la imatge era desoladora: ningú a les habitacions, aigua per terra, els vidres de les finestres trencats i fins i tot va caure un fals sostre. Cap dels pacients d'aquesta planta hi ha dormit. Algun d'ells van ser traslladats a la unitat de reanimació –d'on s'havia portat totes les persones ingressades cap a altres hospitals– i els altres es van reubicar en d'altres plantes, sobretot la cinquena i la sisena. Aquest pacients es van passar tota la tarda en passadissos de l'hospital maternoinfantil.

Els consellers d'Interior i Salut, Joan Saura i Marina Geli, respectivament, van visitar ahir l'hospital. Saura hi va estar al migdia on va ressaltar «la coordinació» dels cossos que estaven actuant en l'operatiu. Va ser increpat per alguns familiars que li reclamaven «solucions». Geli va arribar a la tarda, provinent directament de Madrid, on havia assistit al Consell Interterritorial de Salut. Geli es va estar tota la tarda a l'hospital on va admetre que es desconeixien les causes que havien originat el foc. Mossos i bombers les investigaran. NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelonès Nord. La gran escapada d'en Jorge i l'Eduardo

>Segon incendi en mig any al centre

>La gran escapada d'en Jorge i l'Eduardo

>Un foc col·lapsa Can Ruti

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.