| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 17 de juny de 2021


dissabte, 24 de novembre de 2007
>

«Bajanada» urbanística a Viladecans

Una empresa anuncia a internet una promoció residencial en un terreny forestal

ROSA M. BRAVO. Viladecans
N'hi ha hagut prou amb un dibuix publicat a internet per motivar l'alarma d'un grup ecologista a Viladecans i la unió de tots els grups municipals per declarar que la falda de la muntanya Sant Ramon no serà urbanitzable. L'empresa Global Inversiones Europeas SL, amb seu a Cornellà, publica al seu web un projecte «en estudi» on es veu dibuixat un pla urbanístic sobre la muntanya de Sant Ramon. El ple va aprovar dijous una moció que reafirmava que el terreny és forestal i que ho continuarà sent.


+ Imatge del web on s'anuncia la promoció. Al requadre, el plànol sobre la muntanya. Foto: EL PUNT

A www.globalinversiones.es es pot veure una sèrie de projectes en diferents estats: en construcció, en promoció i en estudi. Un dels projectes en estudi correspon a Viladecans i apareix sota el nom de San Ramon . Quan es marca el projecte per accedir a la informació, només apareix un plànol amb parcel·les de colors que presumptament corresponen a diferents tipologies de sòl, amb llegendes difícilment interpretables. El plànol està sobreimprès en una imatge aèria de la muntanya de Sant Ramon, i al peu de la imatge es pot llegir Sector residencial Sant Ramon . I un telèfon 902 d'informació al client per demanar informació sobre el que sembla una promoció immobiliària.

La sorpresa ve quan, a l'altra banda de la línia, un comercial informa que «es tracta d'un projecte en estudi del que es podrà fer potser d'aquí a 20 o 30 anys, perquè ara mateix aquesta és una zona agrícola i la qualificació no es pot canviar». Aquesta informació, casualitat o no, es dóna hores després que el ple municipal de Viladecans aprovés per unanimitat, dijous al vespre, una moció que assenyalava la voluntat que la muntanya de Sant Ramon continués sent no urbanitzable, com estableix el pla general metropolità, del 1976. L'alcalde, el socialista Carles Ruiz, va explicar ahir que el propietari del terreny, Paz Dorado, «ha dibuixat a internet un projecte fantasiós i irrealitzable, perquè els terrenys no són aptes per edificar, ja que són forestals i no urbanitzables». «No és ni il·legal, és una bajanada», va sentenciar. Amb la moció que reafirma el caràcter forestal dels terrenys, l'Ajuntament ha volgut «tancar els rumors» entorn de la urbanització de la muntanya. El projecte que l'empresa anuncia al web ha creat l'alarma entre els sectors ecologistes de Viladecans. La plataforma Salvem Oliveretes, que s'oposa a la construcció de 2.230 pisos a la zona de Llevant perquè considera que malmeten el patrimoni natural de municipi, va intervenir en el ple per denunciar que l'empresa de Paz Dorado, però també la Josel SL, vinculada a Núñez i Navarro, «estan especulant amb els terrenys de la muntanya, on són propietaris com a mínim de 16 i 183 hectàrees de terreny respectivament». El col·lectiu reclama que l'Ajuntament vagi comprant gradualment els terrenys i que estudiï la possibilitat d'expropiar-los.

Paz Dorado és president de la Confederació d'Empresaris del Baix Llobregat i ha executat diferents projectes al Baix Llobregat. Dorado ha estat acompanyat de la polèmica perquè ha estat imputat en un presumpte ús irregular de fons de formació i perquè va projectar un parc empresarial de 52 hectàrees, ara aturat, a Albi, un poble lleidatà de 850 habitants.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.