| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 15 de maig de 2021


dimarts, 20 de novembre de 2007
>

Un seminari analitzarà la trajectòria literària i vital de Bladé Desumvila

Xavier Garcia, especialista en l'obra d'Artur Bladé, l'inaugurarà aquesta tarda

C. FILELLA. Tarragona
En plena celebració del centenari del naixement de l'escriptor de Benissanet Artur Bladé Desumvila, la delegació de Cultura de la Generalitat a Tarragona inaugurarà avui un seminari que analitzarà la seva trajectòria literària i personal. Les jornades començaran avui (19.30 h) amb un acte inaugural a càrrec de Xavier Garcia, especialista en la seva obra, i acabaran dissabte amb una ruta literària que recorrerà diversos punts de Benissanet relacionats amb l'escriptor.


+ Bladé Desumvila, amb el seu fill, durant l'exili a Montpeller. Foto: ASSOCIACIÓ CULTURAL ABD

El periodista Xavier Garcia, que el va conèixer quan tenia 20 anys, serà l'encarregat d'inaugurar el seminari Artur Bladé Desumvila (Benissanet, 1907- Barcelona, 1995), aquesta tarda, a la seu dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona. Les jornades continuaran demà (17.30 h) amb la conferència Construir un món, construir una obra, a càrrec del crític literari Sam Abrams, i amb la titulada El cicle de la terra natal d'Artur Bladé i Desumvila: la memòria de l'Ebre, a càrrec de la filòloga i editora Núria Grau. A les vuit del vespre, a més, es presentarà el llibre La postguerra literària a Tarragona, a càrrec de Rosa Pagès. Dijous (18.30 h), el llibreter Ramon Marrugat parlarà d'Els dietaris d'Artur Bladé: rebost i llavor (1939-1942), i Xavier Ferré (20 h) parlarà sobre Artur Bladé i Montpeller (1939-1942). I divendres, últim dia del seminari, intervindran Albert Pujol, membre de l'associació cultural que duu el nom de l'escriptor; Francesc Foguet, professor de literatura catalana de la UAB, i Enric Balaguer, professor de la Universitat d'Alacant.

En l'organització del seminari hi han participat diverses institucions públiques, des de la mateixa Associació Cultural Bladé Desumvila de Benissanet fins a l'Ajuntament i la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, el departament de Filologia Catalana de la URV i la Institució de les Lletres Catalanes.RUTA A BENISSANET


També en el marc del centenari del naixement de l'autor benissanetà, la Biblioteca Pública de Tarragona ha organitzat per dissabte una ruta literària que recorrerà nou punts del seu poble natal relacionats amb els seus textos, vivències i anècdotes. L'excursió sortirà a dos quarts de deu del matí des de la plaça Imperial Tàrraco.

D'altra banda, el pati del Palau de la Diputació acull, fins al 30 de novembre, l'exposició Artur Bladé i Desumvila. Escriptor de l'Ebre català, cronista de l'exili. La mostra, que està formada per un total de catorze plafons informatius, esdevé un recull de la vida i la trajectòria d'Artur Bladé, i vol ser un instrument per a la difusió de l'obra d'aquest escriptor de Benissanet. En la mostra es remarquen diversos aspectes de l'artista: des de l'Artur Bladé memorialista de la terra natal, fins a l'escriptor consolidat (narrador, biògraf i periodista), passant pel seu vessant més activista i cultural. A més a més, s'hi destaca la seva etapa com a exiliat i cronista de l'exili.

A més, amb motiu del centenari del naixement d'Artur Bladé, Cossetània està editant l'obra completa de l'autor.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.