| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 7 de juliol de 2022


dilluns, 19 de novembre de 2007
>

Rajoy vol modificar la Constitució per retallar competències autonòmiques

El president del PP promet «obligar per llei» a utilitzar el castellà en l'educació a tot l'Estat

J.M. SEBASTIAN.
El president del PP, Mariano Rajoy, va donar ahir un gir a la seva campanya electoral prometent la reforma fiscal «més important de la democràcia», que lliuraria de la retenció de l'IRPF i de fer la declaració de la renda a totes les persones que cobrin menys de 16.000 euros l'any. L'altra promesa va consistir en una reforma «limitada» de la Constitució per determinar les competències del govern espanyol, i segons ell, «posar fi a la subhasta de transferències que desmantellen la nació espanyola». Aquesta reforma inclouria l'obligació per llei del dret a la utilització del castellà en totes les fases de l'educació i a tot l'Estat espanyol.


+ El líder del PP, Mariano Rajoy, saludant el seu públic ahir a Madrid. Foto: EFE

Mariano Rajoy va deixar clares ahir les directrius que marcaran la campanya electoral en el discurs de clausura que va fer a Madrid de la conferència política del PP. Va centrar la posició política amb vista a les properes eleccions del mes de març en una línia populista en el terreny econòmic i en una altra de defensa del nacionalisme espanyol i la unitat de l'Estat, en el pla polític.

Entremig, el dirigent conservador, no es va descuidar de fer servir de nou un dels ariets que més ha utilitzat el PP per enderrocar l'actual govern de José Luis Rodríguez Zapatero: les negociacions amb ETA. En aquest sentit va assegurar que si guanya les eleccions, proposarà al Parlament espanyol una declaració institucional que garanteixi que «no existirà mai una negociació política amb ETA».

Rajoy, davant un públic summament entregat que l'interrompia a cada moment amb crits de «oé, oé, Rajoy president», va insistir un altra vegada amb el seu habitual discurs de «recuperar el consens de la transició». Va dir que en cas de guanyar, el primer que farà serà cridar al principal oponent polític per establir un nou acord per decidir les coses que «es poden tocar i les que no es poden tocar perquè són patrimoni de tots els espanyols i no poden estar sota l'arbitratge de qualsevol governant autonòmic». Aquest consens comportaria iniciar una «reforma limitada de la Constitució» que marqués el límit de les aspiracions autonòmiques. Rajoy, tot i la incidència que podria tenir la seva proposta no va mencionar ni concretar el cas de l'Estatut català, actualment pendent de resolució al Tribunal Constitucional precisament perquè el PP l'hi va portar. De moment, sembla molt difícil que el tribunal es pronunciï abans de les properes eleccions del març.REFORMA FISCAL
La promesa estel·lar d'ahir del president del PP va ser la que afecta més directament la butxaca dels contribuents. L'exempció fiscal que va dir que hi hauria per a les persones que cobren menys de 16.000 euros l'any podria afectar prop de set milions de contribuents, que actualment paguen l'impost de l'IRPF. Això significaria que no estarien obligats a fer la declaració de la renda ni se'ls faria cap retenció en els seus ingressos. Actualment, aquesta exempció està situada en els 9.000 euros anuals. També va prometre avantatges per a les dones que treballen fora de casa, que consistirien en importants rebaixes fiscals, sempre és clar, que cobrin més de 16.000 euros per any. «Volem que aquests diners que anaven a Hisenda, aquesta gent se'ls guardi a la butxaca per fer front a la pujada d'hipoteques i el cost de la vida», va concloure el president del PP.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El castellà més present a les aules

>Rajoy promet que si guanya imposarà el castellà a l'escola

>Rajoy vol canviar la Constitució per retallar competències autonòmiques

>Rajoy promet que si guanya imposarà el castellà a l'escola

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.