| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 9 d'agost de 2022


dimecres, 14 de novembre de 2007
>

Dos dibuixants d'«El Jueves», condemnats per injúries a la corona

El jutge els imposa una multa de 3.000 euros a cadascun per la caricatura que van fer dels prínceps

DOLORS BELLÉS.
Els autors de la caricatura de Felip de Borbó i Letícia Ortiz publicada a la portada de la revista El Jueves han estat finalment condemnats per un delicte d'injúries a la corona espanyola. El jutge de l'Audiencia Nacional José María Vázquez Honrubia va condemnar ahir el dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila a pagar una multa de 3.000 euros cadascun per un delicte d'injúries al successor de la corona en considerar tant el dibuix com el text de la vinyeta «objectivament injuriosos». La defensa dels autors de la polèmica portada va anunciar que recorrerà contra la sentència i que si cal portarà el cas a Estrasburg.


+ El dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila, ahir, durant el judici. Foto: EFE

El jutge va avançar la sentència condemnatòria al final de la vista oral, que va celebrar-se ahir a l'Audiencia Nacional pel cas de la caricatura de Felip de Borbó i Letícia Ortiz publicada a la portada de la revista El Jueves, que va motivar el segrest de la publicació el 20 de juliol passat. El jutge considera que els autors d'aquesta caricatura, el dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila, són «responsables d'un delicte d'injúries al príncep», regulat a l'article 491.1 del Codi Penal, en considerar que tant el dibuix com el text de la vinyeta són «objectivament» injuriosos.

La sentència, que condemna els autors de la vinyeta al pagament d'una multa de 3.000 euros, rebaixa la quantitat sol·licitada pel fiscal Miguel Ángel Carvallo, que durant la vista d'ahir va elevar la seva petició inicial de 3.600 euros de multa a 6.000 per a cadascun dels humoristes, al·legant que la difusió de la caricatura havia «augmentat els beneficis econòmics» de la revista, la qual cosa considera «intolerable».

El jutge va explicar que l'important no és la quantitat de la multa, sinó el missatge que suposa per als acusats i per a la societat que s'hagin traspassat límits als quals «no s'ha d'arribar».

Els autors de la caricatura, que van anunciar que recorreran contra la sentència, van manifestar la seva decepció en conèixer la sentència, ja que estaven convençuts, segons van dir, que serien absolts.TORN D'ÚLTIMA PARAULA
De fet, en el torn de l'última paraula, tots dos van deixar clar que no tenien consciència d'haver comès cap delicte. Durant el judici, els dos humoristes van declarar que la seva intenció no era fer una crítica de la monarquia espanyola, sinó de la mesura del govern d'atorgar una subvenció de 2.500 euros per cada nou fill. Per això, van explicar, van confeccionar una portada en què, sota el títol Es nota que vénen les eleccions, ZP! 2.500 euros per nen, hi sortien els prínceps d'Astúries despullats i en una posició sexual explícita mentre Felip de Borbó deia a Letícia Ortiz: «Te n'adones? Si quedes prenyada... Això serà el més semblant a treballar que he fet en tota la vida.» El fiscal, que considera que tant el dibuix com el text són «injuriosos i innecessaris», va destacar que la transcendència penal consisteix en l'«exhibició» de l'escena sexual i es va preguntar si un ciutadà mitjà «no sentiria el seu honor vilipendiat» si s'hagués d'enfrontar a una portada similar.

L'INCIDENT AMB CHÁVEZ
El fiscal va dir també que «desprestigiar» la corona «acaba desprestigiant la pròpia nació». Els fets jutjats, va continuar el fiscal, «ofenen simultàniament» la persona i la institució, i seguidament es va preguntar: «Si nosaltres no respectem els nostres propis símbols i institucions, com els respectaran a l'estranger?» En aquest sentit, Carballo va fer al·lusió a la cimera de l'Amèrica Llatina i es va plantejar quina seria la reacció dels espanyols si a Veneçuela es fessin manifestacions similars contra el Rei després de l'incident amb el president veneçolà, Hugo Chávez. L'advocat defensor va intentar, sense èxit, presentar com a prova dos caganers –figura tradicional del pessebre–, un del Rei i un altre del president José Luis Rodríguez Zapatero, dient que també suposen una «exhibició» i que, tot i això, ningú els atribueix un sentit injuriós. El jutge tampoc va admetre com a prova el seguiment de les visites de la pàgina web d'El Jueves, que durant els dies 18 i 19 de juliol es va mantenir en els seus nivells habituals, mentre que el dia 20, quan el jutge Juan del Olmo va ordenar el segrest de la publicació a instàncies de la fiscalia, va augmentar. Durant les seves conclusions definitives, l'advocat defensor va posar en relleu que el que van fer els seus representats va ser una «interpretació metafòrica» d'una realitat i que es tractava d'un dibuix que «ni roba, ni mata, ni extorqueix». Hi va afegir que en una societat democràtica «ni res ni ningú pot estar lliure de la crítica per grollera que sigui».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Condemnen a multes de 3.000 euros el dibuixant i el guionista d'«El Jueves» acusats d'injúries a la corona

>Dos dibuixants d'«El Jueves», condemnats per injúries a la corona espanyola

>Els dibuixants d'«El Jueves», condemnats

>Condemna a «El Jueves» per injúries contra la corona

>Dos dibuixants d'«El Jueves», condemnats per injúries a la corona espanyola

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.