| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 12 de maig de 2021


diumenge, 11 de novembre de 2007
>

Torna al seu lloc la placa robada en record dels brigadistes a la cota 705 de la serra de Pàndols

A l'acte hi assisteixen l'historiador Paul Preston i el brigadista Jack Jones

JAVI BUERA. Pinell de Brai
Unes vuitanta persones van pujar ahir a la cota 705 de la serra de Pàndols per reinaugurar una placa robada fa uns mesos, en honor de les Brigades Internacionals que van ajudar en la defensa de la República durant la Guerra Civil. A l'acte hi va assistir el brigadista i president de la International Brigade Memorial Trust, Jack Jones, i l'historiador Paul Preston. Avui, a la Torre de Fontaubella descobriran una placa en record de les víctimes enterrades a la fossa comuna i s'inaugurarà una exposició.


+ El brigadista Jack Jones, davant de la placa reposada ahir en l'homenatge. / Foto: DIMAS BALAGUER

La placa que a l'agost va ser robada a la cota 705 de la serra de Pàndols es va inaugurar ahir de nou, en un acte ple de records republicans i brigadistes. A l'acte hi van assistir unes vuitanta persones, que van poder escoltar com el president de l'International Brigade Memorial Trust, Jack Jones, afirmava que commemorar els valents «no és un acte de confrontació, sinó d'entendre el passat i ajudar que la democràcia continuï vivint», en al·lusió a la llei de la memòria històrica.

El brigadista va qualificar el robatori de l'anterior placa i el trencament d'una altra, fet a l'agost, com un «acte immadur». L'historiador Paul Preston, per la seva banda, va afirmar que no es tracta «només dels atacs físics, ja que les emissions diàries de la COPE també són molt greus». Tant Preston com Jones van remarcar que la batalla de l'Ebre no va ser el darrer combat de la Guerra Civil, sinó el primer de la Segona Guerra Mundial.

Paul Preston va dir també que parlar d'un ambient prebèl·lic «és un argument de la dreta» i un senyal que hi ha «gent que no vol la convivència». En aquest sentit, l'historiador va afirmar que el 1936 hi havia dos governs feixistes a Europa, cosa que ara no existeix. L'historiador va voler recordar el sacrifici que van fer les Brigades Internacionals en la defensa de la República.

Per la seva banda, l'alcalde de Pinell de Brai, Pere Martí, i el delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvador, es van comprometre a conservar l'espai de la cota 705, on hi ha un monument a la pau promogut per la Lleva del Biberó i diverses plaques en record de republicans. En aquest sentit, Salvador va dir que honrar els brigadistes i els republicans és un acte «de respecte als valors democràtics que van defensar». Paul Preston va qualificar la cota 705 com un «símbol de la lluita per la llibertat i la democràcia internacional».

En l'acte també hi van participar uns gaiters escocesos que van tocar La internacional i Els segadors i es van poder sentir «visca la República!» en els discursos de Jack Jones i Paul Preston.ACTES A FONTAUBELLA


A la a Torre de Fontaubella s'inaugurarà avui, a les onze del matí, una placa en record de les víctimes de la Guerra Civil enterrades en una fossa comuna del cementiri. En l'acte hi participarà l'historiador Paul Preston i diverses entitats que lluiten per recordar els valors democràtics de la República.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Torna a la serra de Pàndols la placa robada en record dels brigadistes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.