| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 1 d'octubre de 2023


diumenge, 4 de novembre de 2007
>

Enderroquen després de 10 anys de peticions el canal de Colomers

Amb el soterrament del sistema de rec és vol recuperar la façana fluvial

JOAN TRILLAS. Colomers
El canal de regadiu de Colomers, que resseguia la carretera i separava el nucli del poble de la façana fluvial del Ter, s'està enderrocant. Després de més de deu anys de reivindicacions, les màquines treballen per enderrocar aquesta estructura, que es soterrarà. L'Ajuntament té previst redactar un projecte per recuperar la zona.


+ El canal de regadiu de Colomers representava una fractura, una barrera, entre el nucli i la riba del Ter. Foto: J.T.

Finalment el canal de formigó que passa pel mig de Colomers s'està enderrocant. L'alcalde de la població, Josep López, ha destacat la gran satisfacció pel seu enderroc: «Les dificultats trobades, les dilacions i el temps escolat des dels inicis de la proposta ja havien fet pensar a una gran part de la població en la impossibilitat del projecte», va admetre Josep López, que fa afegir: «I, fins i tot, en un conformisme que ens ha portat a dubtar del projecte fins que no s'ha vist la primera maquinària treballant-hi».

La idea de treure el canal de regadiu va ser una iniciativa que l'Ajuntament de Colomers va plantejar ara fa uns deu anys. Els arguments que s'han anat defensant al llarg del temps no ha estat només l'impacte visual, sinó la impossibilitat del canal d'oferir un nou model de desenvolupament basat en el turisme sostenible: «I, d'altra banda, també per dignitat! Si Barcelona, amb els diners de tothom, ha pogut recuperar la seva façana marítima, per què els habitants de Colomers no podíem recuperar la nostra façana fluvial, perduda en uns moments en què ningú podia oposar-s'hi?», reflexiona Josep López.

Ara, i segons explica l'alcalde de Colomers, Josep López, la façana que es pretén recuperar és on la majoria d'habitants de Colomers van a tenir la primera relació amb el riu: «Vam aprendre a pescar, a nedar, a remar, a fer berenades populars, a l'altra banda d'aquest riu que ara pretenem tornar a descobrir i que les generacions futures no es tornin deixar a perdre mai més».

És per aquest motiu que l'Ajuntament de Colomers està impulsant el fòrum participatiu Colomers, una abraçada al Ter .A conseqüència del fòrum, en què hi van participar una quinzena de persones, l'Ajuntament ha previst la redacció d'un projecte que contempli la preservació i utilitat de la zona que es guanyarà amb el canal soterrat.

Les propostes que han sorgit del fòrum són totes compatibles amb la preservació de la zona, ja que totes elles es basen en l'aprofitament de l'espai per a usos culturals, educatius, mediambientals, de salut, de lleure, de turisme sostenible, i d'altres com ara un embarcador, un punt d'enlairament de globus, entre d'altres, que possibilitarien un espai per a la iniciativa privada.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.