| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de gener de 2021


dimecres, 31 d'octubre de 2007
>

La castanyada va de baixa

En tres anys, s'han venut 350.000 quilos menys de castanyes però puja la venda de moniatos

REMEI BORI. Barcelona
Ja sigui perquè al novembre ja no fa el fred que feia anys enrere, o perquè a causa de la globalització cada cop ens costa més mantenir vives les tradicions, el que no es pot obviar és que la venda de castanyes va baixant any rere any. La castanyada, una festa de les més consagrades entre la societat catalana, està perdent pes, tot i que es continua celebrant a les escoles i en moltes cases d'arreu del territori. Per contra, el Halloween guanya més adeptes i s'imposa en les grans ciutats. Ara bé, el més sorprenent de tot això i que sembla un bon indicador per la preservació de la festa és l'increment del consum de moniatos que s'ha experimentat aquest any. Ja se n'han venut 987.000 tones i encara ha de començar el pont de Tots Sants. No està tot perdut.


+ La parada que té Armando López a l'avinguda Paral·lel és de les més antigues de Barcelona. / Foto: ORIOL DURAN

La festa de la castanyada va perdent, any rere any, pes en la nostra escala de tradicions. La venda de castanyes disminueix, i molt. Mentre que l'any 2004 Mercabarna va vendre 865.000 quilos de castanyes, la quantitat ha anat minvant i durant aquest 2007 només se n'han venut, fins ahir, 506.000 quilos. La producció de castanyes, que arriba de Galícia, Granada, i Càceres majoritàriament, ha esta molt bona aquest any, tot i que el quilo s'ha encarit uns 50 cèntims respecte a l'any anterior. «La castanya és un producte de fred, i cada any va a menys; el fred i les castanyes. Mentre es mantinguin aquestes temperatures, veig difícil que se'n millori el consum, perquè no ve de gust una paperina de castanyes amb aquesta calor», assenyala Josep Faura, cap del mercat de les fruites i hortalisses de Mercabarna.

Per contra, Faura assegura que ha pujat de manera considerable el consum de moniatos. Els moniatos, que des del 2004 havien experimentat una baixada, han fet un salt enguany i se n'han venut, segons les dades de Mercabarna, 987.000 tones. A més, s'espera arribar al miler de tones. Segons Faura, la causa d'aquest augment podria estar produïda pel flux de persones nouvingudes i per l'ús culinari del moniato: «Sembla que entre les persones immigrades hi ha tradició de consumir tubercle: patates, iuca, carabassa i podria ser que també moniato, això explicaria l'augment de les vendes.» I afegeix: «També s'està utilitzant molt en la cuina, per exemple en l'elaboració de pastissos i ara que n' és l'època, en la de panellets.» El moniato, que està estabilitzat respecte a l'any passat, es pot trobar a uns 0,85 cèntims d'euro el quilo i Mercabarna pronostica que serà el gran protagonista d'enguany.CERTIFICAT DE GARANTIA
Un altre dels elements bàsics que no poden faltar a la taula per la castanyada són els panellets, els típics o els de fruites exòtiques. La varietat estel·lar d'aquest any seran els panellets amb certificació d'especialitat tradicional garantida (ETG). Aquests panellets, que es podran trobar a 179 pastisseries agremiades d'arreu de Catalunya, tenen un certificat atorgat per la Unió Europea que garanteix que han estat elaborats segons el mètode tradicional.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Bus gratuït a Tortosa

>Canvis al tanatori a Reus

>Dispositiu de Tarragona

>Miki Puig, en una castanyada molt musical a Tortosa

>Uns 40.000 kg de panellets al Camp i l'Ebre

>La venda de castanyes cau de 350.000 quilos en tres anys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.