| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 25 de gener de 2022


dimarts, 30 d'octubre de 2007
>

Barcelonès Nord. Un estudi analitzarà l'efecte sobre els dofins dels sorolls al fons marí, de Badalona a Malgrat de MarJ. GONZALO. Badalona

Un mapa acústic submarí del Maresme i el Barcelonès –el primer d'aquestes característiques que es fa al litoral català– analitzarà com la contaminació acústica afecta els dofins, les balenes i altres cetacis. L'Íbero, el vaixell de l'Obra Social de «la Caixa», farà estudis per dibuixar el mapa acústic, a partir de les escoltes fetes amb micròfons aquàtics, amb la finalitat de determinar la intensitat i l'abast del sons.

«Són equips tècnics que es posen sota el mar per mesurar quan passa un mercant, un veler o un altre vaixell, quin és el nivell sonor que provoquen i quin radi d'acció tenen», va explicar ahir Xavier Bertolín, director adjunt de l'àrea de medi ambient i ciència de l'Obra Social de «la Caixa». Bertolín va recordar que el Conveni de Diversitat Biològica de l'ONU estableix que pel 2010, el medi marí «ha d'estar protegit en un 10 per cent».

Els sorolls artificials al mar són un perill per a l'equilibri dels ecosistemes marins. De fet, la contaminació acústica és una de les amenaces més importants que té el medi marí. «Els últims anys ha augmentat de forma espectacular i s'ha convertit en la pitjor amenaça que suporta ara mateix el mar», va explicar ahir Michel André, director de laboratori d'aplicacions bioacústiques de la UPC.

Les estacions on es faran les audicions són Malgrat de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Arenys de Mar, Caldetes, Mataró, Vilassar de Mar, Premià de Mar, el Masnou, Montgat i Badalona. Va ser a Badalona on ahir es va presentar aquesta acció. Les conclusions del mapa acústic i de l'efecte del soroll sobre els dofins es mostraran a finals d'any.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.