| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 12 d'abril de 2024


diumenge, 28 d'octubre de 2007
>

L'escarabat morrut roig ja ha destruït més d'un miler de palmeres a Catalunya

La bona temperatura ha confirmat els pitjors auguris de rebrot de la plaga i tothom espera el fred

TERESA MÁRQUEZ. Barcelona
La plaga de l'escarabat morrut roig que destrueix les palmeres ha fet el primer any de vida localitzat a Catalunya amb, malauradament, una salut de ferro. L'insecte el –Rhynchophorus ferrugineus olivier– ha destruït en aquests mesos més d'un miler d'exemplars i, de moment, no hi ha res que el pugui aturar. Malgrat les actuacions amb insecticides i la recerca als laboratoris, l'escarabat continua escampant-se. Tal com van predir els experts, la bonança de l'inici de la tardor ha fet rebrotar la plaga i tothom espera que el fred ensopeixi l'insecte. Els ajuntaments han hagut de multiplicar els esforços per controlar els arbres malalts.


+ Una de les últimes palmeres afectades en el municipi de Pineda de Mar. / Foto: T.M.

La plana que Sanitat Vegetal ha dedicat a la plaga de l'escarabat morrut es modifica contínuament. I les dades sempre són majors que les anteriors. Les últimes corresponen al 28 de setembre i estableixen en 850 les palmeres infectades arreu de Catalunya. Avui, però, ja són més d'un miler les que han estat destruïdes per l'escarabat morrut segons els càlculs fets pel cap de servei de Sanitat Vegetal, Jordi Giné. «Temíem que es repetís el mateix quadre de rebrot que la tardor passada, i malauradament no ens vam equivocar», apunta.PREVENCIÓ, NO REMEI
A principis d'octubre, el Departament d'Agricultura va demanar als ajuntaments que fessin un esforç i se centressin al màxim en la detecció i la prevenció i extremessin les mesures per detectar exemplars infectats per l'insecte. L'escarabat ha fet forat a Catalunya en les palmeres canàries, mentre que les datileres de moment s'han salvat. Giné explica que en altres comunitats de l'Estat, com ara Andalusia, el morrut també ha infectat altres espècies i que la situació en les terres del sud és «molt greu». Tot i els esforços per aplicar mesures que aturin la plaga –des d'infiltracions al tronc i dutxes d'insecticides a l'ull de la palmera a paranys a prop de les colònies de l'insecte– fins ara res no ha donat resultat.

El cap de servei de Sanitat Vegetal confia que la solució es trobarà al laboratori i que de moment «el millor és prevenir». Per això, a banda del control dels exemplars existents, també es demana als ajuntaments que no plantin més palmeres canàries. Jordi Giné adverteix que l'arribada del fred «només serà una treva» i que el morrut roig tornarà a l'activitat per primavera. «Esperem que llavors ja tinguem un antídot eficaç», aventura.

TARRAGONA - Riudoms: 11
- Banyeres del Penedès: 3
- Calafell: 118
- Cunit: 5
- El Vendrell: 76

BARCELONA - Cornellà: 1
- Gavà: 4
- Badalona: 1
- Barcelona: 4
- Vilanova i la Geltrú: 27
- Alella: 5
- Arenys de Mar: 4
- Cabrera de Mar: 38
- Cabrils: 57
- Calella: 6
- Malgrat de Mar: 13
- El Masnou: 2
- Mataró: 2
- Palafolls: 12
- Pineda de Mar: 205
- Premià de Dalt: 12
- Premià de Mar: 17
- Sant Pol de Mar: 8
- Sant Vicenç de Montalt: 1
- Santa Susanna: 71
- Teià: 4
- Tordera: 3
- Vilassar de Dalt: 19
- Vilassar de Mar: 107

GIRONA - Blanes: 7
- Hostalric: 1
- Lloret de Mar: 1
- Vidreres: 5

(Dades del Departament d'Agricultura corresponents al 28 de setembre)
 NOTÍCIES RELACIONADES

>1.200 ous l'any

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.