| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 29 de juny de 2022


dissabte, 27 d'octubre de 2007
>

Maresme. Alarma a Pineda perquè les palmeres infectades per l'escarabat morrut es deixen en un terreny públic

El govern admet errors de l'empresa que les tala però diu que no hi ha perill

TERESA MÁRQUEZ. Pineda de Mar
La denúncia feta dijous en el ple de Pineda sobre la descoberta, en un terreny públic, de trossos de palmeres afectades per la plaga de l'escarabat morrut ha fet disparar l'alarma al municipi. L'equip de govern ha assegurat que es tracta d'un lloc puntual cedit a l'empresa que s'encarrega de tallar els arbres malalts, i que l'única irregularitat detectada ha estat trobar restes d'un exemplar farcit de forats fets per les larves de l'escarabat. Segons els experts, les larves no representen cap perill.


+ Les palmeres trobades al solar de Pineda de Mar. Foto: T.M.

L'únic regidor del grup independent 100x100 per Pineda i exalcalde, Salvador Llorenç, va denunciar la situació i va repartir fotografies de les palmeres afectades entre la resta de membres del ple. Els arbres, tallats a trossos, són en un terreny de propietat municipal que està situat sobre el CEIP Mediterrània, a la zona interior de Can Cornet. Al solar, a peu de carrer, s'hi accedeix per un camí de terra i els troncs de les palmeres descansen sobre un llit de restes esmicolades.

La regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín (ERC), va assegurar ahir que les palmeres trobades al terreny municipal provenen tant d'espais públics com d'espais privats, i va confirmar: «És un lloc de pas, perquè la Generalitat ens va demanar un espai on poder descarregar puntualment les palmeres abans no se les emportessin.» Palacín va explicar que la cessió temporal del solar ja es va fer efectiva en el mandat anterior, quan l'àrea de Medi Ambient estava a les mans de CiU, i que el consistori «té una cura especial d'aplicar el procés de control de les palmeres malaltes, precisament perquè Pineda és el municipi més afectat de Catalunya». En aquest sentit, la regidora republicana va admetre que l'empresa contractada per la Generalitat per talar els arbres malalts, Forestal Catalana, havia comès un error. «Sembla que es va traslladar una part de l'ull d'una palmera infectada al solar i que hi havia larves de l'insecte», va especificar, i hi va afegir: «Els tècnics de l'empresa han inspeccionat el terreny i han assegurat que els insectes no representen cap perill perquè no es poden alimentar i acabaran morint amb el fred.»

Pineda és la població catalana amb un major nombre de palmeres afectades per la plaga de l'escarabat morrut des de fa més d'un any. Aquesta tardor s'han superat els 200 exemplars i només l'arribada del fred sembla haver-la parat de moment. Malgrat tots els procediments aplicats, les mesures preventives amb insecticides i els tractaments fitosanitaris, l'avanç de l'escarabat morrut continua.

L'escarabat morrut de les palmeres, el Rhynchophorus ferrugineus olivier, prové del sud-est asiàtic i es va començar a detectar a Catalunya el desembre del 2005. La lluita contra la plaga ha comportat fins ara una despesa superior als 700.000 euros.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.