| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 2 d'octubre de 2023


dissabte, 27 d'octubre de 2007
>

Un esvoranc en una andana de Bellvitge fa aturar l'excavació del túnel del TAV

Foment decideix rescindir el contracte a OHL, l'empresa que executa les obres del tram l'Hospitalet-Torrassa

R.M.B X.M.. L'Hospitalet de Llobregat Barcelona
L'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) va ordenar ahir a l'empresa OHL que aturi l'excavació del túnel pendent en el tram l'Hospitalet-Torrassa, uns 700 metres en total, després que ahir es van ensorrar deu metres de l'andana de l'estació de Bellvitge. L'incident no va provocar cap dany personal perquè l'estació està tancada al públic des de dissabte passat, però ha tingut com a conseqüència que el Ministeri de Foment hagi decidit rescindir a OHL el contracte per executar el que queda del túnel fins a la Torrassa. Els treballs se centren ara a eliminar els esvorancs que han sorgit a l'Hospitalet, a reparar el túnel de Ferrocarrils de la Generalitat afectat, i a reprendre el servei de rodalies tan aviat com sigui possible, amb seguretat.


+ Els operaris treballaven ahir al matí en l'esvoranc que va fer cedir part de l'andana. Foto: GABRIEL MASSANA

L'esvoranc es va produir cap a les nou del matí i va afectar deu metres de l'andana més propera als pisos del Gornal, en direcció a Barcelona. L'esllavissada del terreny va estar motivada per la filtració d'aigua a les juntes de les pantalles del túnel, fet que arrossega sorra i fang que acaben provocant els esvorancs. El que ha danyat l'andana de l'estació no és l'únic esvoranc que ha aparegut en el traçat de l'Hospitalet, ja que hi ha hagut almenys quinze esllavissades al terreny. Per tot plegat, Adif va ordenar ahir a la unió temporal d'empreses (UTE) que encapçala OHL que aturi l'excavació del túnel –queden 700 metres per excavar, el 40% del tram adjudicat a l'UTE– i que se centri a estabilitzar la zona. Així ho va explicar durant el matí el director de la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa, Antonio Fernández Gil, que va aclarir que la prioritat ara és impermeabilitzar les juntes per evitar les filtracions d'aigua que provoquen les esllavissades, continuar la reparació del túnel malmès dissabte passat de Ferrocarrils de la Generalitat i inspeccionar el terreny per assegurar que quan es reprengui la circulació de rodalies es farà amb garanties de seguretat.

El secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, va manifestar la voluntat del govern que el trànsit de rodalies es reprengui el 3 de novembre si és possible, i va especificar que, per garantir la seguretat, d'aquí a tres o quatre dies estarà apuntalat el tren de Ferrocarrils de la Generalitat afectat, a l'altura de l'estació del Gornal. Es controlarà, a més, metre a metre l'estat del terreny on han sorgit els quinze esvorancs. Per això, al llarg d'un quilòmetre del tram l'Hospitalet-Torrassa es revisarà el terreny amb georadars per detectar l'existència de buits en el terreny i omplir-los.

Tot i això, ara per ara queda pendent saber qui executarà els treballs per estabilitzar les zones afectades, ja que el Ministeri de Foment va decidir ahir rescindir el contracte que té amb OHL d'execució del tram de les obres entre Bellvitge i la Torrassa. La constructora, doncs, no continuarà l'excavació del túnel, que ara s'ha d'adjudicar a una altra empresa. Segons fonts de Presidència de la Generalitat, tant la rescissió del contracte com la nova adjudicació seran ràpides perquè OHL ha incomplert els terminis acordats –els treballs s'anaven prorrogant des del febrer passat–. El secretari de Mobilitat de la Generalitat va veure de bon ull aquesta rescissió perquè va considerar «lamentable» l'actitud d'OHL, especialment perquè la constructora va declarar, després de l'aparició de l'esvoranc, que les esllavissades són un fet habitual en les obres. (Més informació, a les planes de Política). NOTÍCIES RELACIONADES

>La passarel·la de la contemplació

>Corbacho veu adequada la paralització de les obres

>Hereu no sap per quins motius no s'ha adjudicat encara l'obra

>El túnel pel centre de Barcelona, aturat

>Cinc anys de viacrucis

>L'Ajuntament de Barcelona demana a Zapatero que s'oblidi del 21 de desembre

>Els canvis de Trànsit al carril bus eviten el col·lapse i es mantindran tota la setmana vinent

>ERC i ICV-EUiA pacten una resolució pròpia per demanar la «destitució» d'Álvarez

>El túnel pel centre

>Adjudicades les obres del TAV a l'entrada i sortida de Girona

>Un tràmit més per a la variant de Figueres

>Un nou desastre porta Foment a ordenar l'aturada de les obres del TAV a Barcelona

>Tot aturat

>Tot aturat

>Tot aturat

>Tot aturat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.