| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 1 de febrer de 2023


dijous, 25 d'octubre de 2007
>

Montilla es resisteix a demanar la dimissió d'Álvarez i CiU el força a comparèixer

El President donarà explicacions sobre el desgavell ferroviari en el pròxim ple dels dies 14 i 15 de novembre

ANNA SERRANO. Barcelona
Tots els grups, excepte el PSC, van instar el president de la Generalitat a demanar la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per la gestió del desgavell ferroviari a Catalunya, que ha comportat el tall de dues línies de rodalies de Renfe i una dels Ferrocarrils de la Generalitat. José Montilla va descartar-ho perquè entén que al president de la Generalitat «no li correspon» sol·licitar que un ministre plegui. El conseller de Governació, el republicà Joan Puigcercós, en canvi, sí que ho va demanar per «la incapacitat» d'Álvarez. Montilla donarà explicacions en el Parlament sobre el caos de rodalies en el pròxim ple, després que CiU registrés una petició de compareixença del President. Els grups del tripartit li donaran suport.


+ Mas mira Montilla mentre aquest el replica. / Foto: QUIM PUIG

La compareixença del president de la Generalitat en el pròxim ple del 14 de novembre s'afegeix a la que farà José Luis Rodríguez Zapatero dimecres al Congrés i a la del conseller de Política Territorial el dia 7 en comissió a la cambra catalana. Totes, pel caos ferroviari a Catalunya. CiU va registrar la petició perquè José Montilla doni explicacions després de la sessió de control d'ahir, en la qual Artur Mas va demanar-li que ho fes per iniciativa pròpia. El president de la Generalitat va respondre'l reptant-lo a sol·licitar una sessió monogràfica sobre rodalies: «Estem al Parlament, ni estic amagat ni em tremolen les cames, i vostè el que vol és un ple extraordinari; doncs demani'l, el govern no s'hi oposarà.» CiU, seguint el reglament del Parlament, va optar per la petició de compareixença «amb caràcter d'urgència» –article 150–, que obliga al fet que sigui Montilla qui doni les explicacions. El PSC, ERC i ICV-EUiA li donaran suport quan es plantegi en la junta de portaveus de dimarts que ve i es farà efectiva en el pròxim ple, segons fonts parlamentàries. La federació es guarda la carta de la sessió extraordinària, i la jugarà en funció de les explicacions del President. També es planteja alguna iniciativa d'exigir la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per evidenciar la solitud del PSC.

Una solitud que es va poder comprovar ahir, després que tots els grups, tret dels socialistes, instessin Montilla a demanar que Álvarez plegui pels incidents reiterats a rodalies de Renfe i sobretot després de l'incident greu a les obres del TAV que ha obligat a tallar dues línies de Renfe i una dels FGC. El més contundent va ser el diputat dels ecosocialistes, Salvador Milà, que va demanar la «dimissió fulminant» i, en un gest inèdit, va arrencar els aplaudiments de CiU i el PP. «No sabem ben bé què més ha de passar perquè la ministra dimiteixi, ja que com se sap acumula un autèntic rècord mundial d'incompetència», va etzibar-li el portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, que va expressar dubtes sobre el traçat del TAV per Barcelona. Mas va apel·lar a les seves «conviccions democràtiques» perquè atengués la petició d'«una majoria amplíssima» del Parlament.

El President, però, creu que «no li correspon» demanar la dimissió de la ministra. Montilla va defensar l'actuació del govern en «l'incident» de rodalies recordant que la Generalitat no fa les obres del TAV i no té competències sobre rodalies de Renfe. En resposta a ERC, va donar a entendre que, tot i que el traspàs està fixat pel gener, l'executiu no l'acceptarà fins que no estigui en condicions i, com ha dit sempre, si no va acompanyat de les inversions necessàries. «Després d'esperar anys no ens ve d'uns dies.»

El govern prima la seguretat i el restabliment del servei de rodalies per damunt de l'arribada del TAV a Barcelona el 21 de desembre. Montilla així ho va dir al president del govern espanyol, malgrat reconèixer la importància del TAV per Catalunya.

Des de Ciutadans, van demanar al President que tingui en compte el tall del servei a rodalies i FGC quan l'1 de novembre es posi en marxa la restricció de circular a 80 quilòmetres a la primera corona de Barcelona.JOSÉ MONTILLA ARTUR MAS JOAN RIDAO SALVADOR MILÀ
president de la generalitat president de ciu portaveu d'erc diputat d'icv-euia
«No correspon al president de Catalunya demanar la dimissió d'un ministre»
«Una majoria amplíssima d'aquest Parlament vol que demani la dimissió de la ministra»
«No sabem què més ha de passar perquè dimiteixi una ministra que acumula un autèntic rècord mundial d'incompetència»
«Demani la fulminant destitució de la ministra»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Foment acusa OHL de no haver fet els canvis proposats perquè no s'afectés Rodalies

>La UGT xifra en 28,9 milions les pèrdues pel fet d'entrar tard a la feina

>«Emporta't roba per 15 dies»

>Puigcercós insta Álvarez a plegar

>Punt i a part. Més TAV, peti qui peti

>Punt i a part. Hereu reclama que l'Ajuntament sigui present en totes les reunions dels responsables de l'obra

>Col·lapse

>Foment acusa OHL d'ignorar els canvis proposats perquè no s'afectés Rodalies

>Tot el Parlament, excepte el PSC, insta Montilla a demanar la dimissió d'Álvarez

>Montilla evita demanar la dimissió d'Álvarez malgrat el clam de tots els partits, excepte el PSC

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.