«Les dades són categòriques, i el que no pot ser és que els empresaris no parin de queixar-se que falten cambrers, per exemple, i que a l'hora de la veritat dels 220 que van dir que necessitarien per aquest any a les comarques gironines, només hagin cobert tres places», afirma el secretari general gironí de la UGT, Camil Ros, el qual considera demostrat que el sistema del contingent no funciona i que s'ha de canviar. En aquest sentit, el sindicat aposta per donar formació als estrangers que ja viuen aquí i facilitar la seva contractació, tant si ara tenen papers com si no. «La patronal s'ha de deixar de fer previsions per inspiració divina i s'ha de garantir la integració de la gent que ja viu aquí», argumenta Ros, el qual considera «lamentable que es faci una oferta, se suposa que en funció d'una necessitat, i que després no es faci cap esforç per trobar gent ni aquí ni allà». En la mateixa línia, la presidenta de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya, Raquel Gil, va remarcar que hi ha 80.000 persones que tenen permís de residència a Catalunya, «però que no tenen permís per treballar, perquè han arribat com a agrupament familiar».
CONGRÉS
Aquestes declaracions es van produir en la presentació del III Congrés de la Immigració a Catalunya, que es farà els dies 17 i 18 de novembre a Salt, amb l'objectiu de buscar solucions a la integració de la immigració en el món laboral. En aquest sentit, es tractaran temes com ara els processos d'acollida de treballadors estrangers, com facilitar les tramitacions administratives i educatives necessàries, sobretot entre dones i joves, i com facilitar la creació d'empreses per part d'immigrats.
L'advocat de la patronal Foeg en temes de contractació d'origen, Enric Aguilar, va rebatre ahir les acusacions de la UGT, assegurant que el percentatge cobert del contingent és tan baix «perquè s'anava a buscar molt personal qualificat a Romania i Bulgària, i, en entrar a la UE, la seva contractació s'ha pogut fer d'altres maneres».