| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de juliol de 2022


dissabte, 20 d'octubre de 2007
>

Desús de la Mútua de Cabrils

L'activitat està totalment aturada, i mentrestant els caps de setmana es repeteixen els actes vandàlics

el reportatge

ADELA GENÍS. Cabrils

unes instal·lacions de luxe en desús. L'edifici de la Mútua de Cabrils era un grandiós centre de rehabilitació que es va inaugurar el 1982. Darrere els murs de la finca, que ocupa 72 hectàrees, s'amaguen unes instal·lacions amb pistes esportives, piscines i biblioteques.

Des del mes de març les instal·lacions de la Mútua de Cabrils estan gairebé abandonades. Els treballadors van deixar d'anar a aquest centre que corona un dels turons del municipi perquè l'empresa que ho gestionava va traslladar tots els serveis a Barcelona. Mantenir unes instal·lacions d'aquestes característiques a dalt d'una muntanya era tan costós que Midat Mutuam va decidir tancar l'equipament. Des de llavors, els rumors sobre el seu futur s'han disparat. La Mútua són unes instal·lacions de luxe que es van construir fa 25 anys perquè els treballadors hi fessin recuperacions després d'un accident laboral. L'entorn privilegiat –la vista sobre el mar i la muntanya és espectacular– era un dels principals al·licients que tenia aquest centre, però tot plegat era un cost desmesurat. Aquest equipament depèn del Ministeri de Treball. Ara, fins i tot s'ha especulat que el preu de les instal·lacions podria ser de prop de 15 milions d'euros. Fonts de la Tresoreria del Treball, amb seu a Barcelona, desmenteixen de manera taxativa aquesta quantitat perquè abans hauria de passar per una subhasta pública. A la Tresoreria del Treball també admeten que mantenir aquestes instal·lacions «és totalment inviable». Asseguren que ara mateix la situació «està en compàs d'espera i no se sap del cert quin serà el seu futur». La soledat d'aquestes instal·lacions i el seu progressiu abandonament ha convertit la Mútua de Cabrils en un blanc molt fàcil per fer-hi tota mena de bretolades que van des de pintades fins al trencament d'algunes tanques. Si quan estaven en funcionament també en patien, ara fer-ne cada cap de setmana s'ha convertit en un costum. A més, la Mútua de Cabrils ha estat sempre envoltada de misteri i han circulat força llegendes urbanes sobre quines eren les activitats que s'hi feien. L'any 2000, una jornada de portes obertes va servir perquè els cabrilencs es fessin una idea del que hi havia darrere els murs. De moment, els danys que s'hi han ocasionat ja s'enfilen per damunt dels 30.000 euros.

A més, el tall a la carretera de la Mútua –des del mes d'agost que està inutilitzada– ha indignat molts ciclistes que acostumen a fer aquesta ruta els caps de setmana. Aquestes obres les ha de fer l'Estat espanyol, que ja fa dies que treballa per evitar que hi hagi més esllavissades en aquesta carretera. Fonts de l'Ajuntament de Cabrils –governat per Convergència i Unió i Veïns Independents de Cabrils (VIC)– asseguren que tota la muntanya –les instal·lacions de la Mútua n'ocupen 72 hectàrees– està destinada a equipaments, és a dir, que no s'hi podrien edificar habitatges. La intenció del govern municipal –que ja ha repetit en diferents ocasions– és no requalificar la zona com a terreny residencial en un poble que ha tingut un gran creixement urbanístic els últims anys. Amb tot i amb això, és difícil imaginar-se quin ús es pot donar a unes instal·lacions que no s'han pogut mantenir pel gran cost que sempre han significat per a qui se n'ha fet càrrec.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.