| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 15 de novembre de 2019


divendres, 5 d'octubre de 2007
>

Exposen 50 anys d'«hazañas» del dibuixant Jaume Forns, a Blanes

S'inaugura avui una mostra de l'il·lustrador a la sala municipal

LAURA PORTAL. Blanes
Sota el títol Jaume Forns i el món del còmic, s'inaugura avui (19 h) una exposició a la sala María Luisa García-Tornel de Blanes. Es tracta d'una mostra sobre l'il·lustrador Jaume Forns, que viu a Blanes tot i que va néixer a Barcelona el 1939. El dibuixant va ser un dels autors de les conegudes Hazañas bélicas, però també de Wendy, un popular personatge a Alemanya, Dinamarca, Noruega i Suècia. Forns ha treballat per a editorials com ara Toray, la francesa Imperia i l'alemanya Bastei.+ Dues pàgines creades per Forns: a l'esquerra, Hazañas bélicas, a la dreta, Wendy.

Als anys seixanta els còmics a Catalunya i a l'Estat espanyol tenien com a temàtica personatges patriotes com ara Capitán Trueno o El Jabato, per als nens, i històries ensucrades i de noies perfectes en internats, per a les nenes, com ara les de Landers School. Però també, per als realment fans del còmic, hi havia les Hazañas bélicas, històries de guerra amb un dibuix precís i realista que feia les delícies dels nois, més que de les noies. Un dels seus il·lustradors va ser Jaume Forns, un blanenc d'adopció, a qui des d'avui es retrà homenatge en aquesta exposició.

Forns, que signava en castellà, va col·laborar en la creació de moltíssims personatges infantils i juvenils. De ben jove va començar a treballar a Gràfiques Ricard de l'Hospitalet, on es va iniciar en el dibuix d'historietes per a nenes de temes romàntics i contes de fades. D'aquí va passar a Toray, el 1961, on va ser un dels il·lustradors de la col·lecció Fulgor. Però just després s'incorpora a l'equip d'Hazañas bélicas. És en aquesta factoria on també il·lustra les històries de clàssics com ara Els tres mosqueters o Ben Hur, a més de ser un dels que dóna color a les portades de Capitán Trueno. En el seu currículum hi ha empreses internacionals amb col·leccions com ara Barbie i Mickey Mouse. Però un dels èxits més recents, als anys 90, va venir de l'editorial escocesa Thomson, que li encarrega crear el personatge de Wendy, una adolescent aficionada als cavalls. La Wendy el farà famós arreu d'Europa, especialment a Alemanya, Dinamarca, Suècia i Noruega. Del personatge se n'ha fet fins i tot una sèrie de televisió a Alemanya.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.