| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 1 de juliol de 2022


dijous, 4 d'octubre de 2007
>

El govern del PSOE congela el retorn dels «papers de Salamanca»

El nou ministre de Cultura dilata «sine die» la restitució dels arxius particulars

T.R.. Barcelona
El nou ministre de Cultura, César Antonio Molina, va confirmar ahir el que la Comissió de la Dignitat i la majoria de partits catalans es temien. No pensa tornar ni a curt ni a mitjà termini els anomenats papers de Salamanca que encara resten a l'Arxiu de la Guerra Civil d'aquesta ciutat. Són dos milions de documents guardats en 1.500 caixes que són propietat de particulars catalans i van ser confiscats en l'anomenada Guerra Civil. El dia 21 és previst celebrar un acte reivindicatiu al Palau Sant Jordi.


+ Tres joves cremen el dibuix d'un porc amb una corona, ahir a Arenys de Munt. / Foto: QUIM PUIG

Molina ho va deixar clar en una interpel·lació al Congrés, en què va dir que el retorn implica en primer terme que es creï el Centre Documental de la Memòria Històrica i el seu patronat encara no constituït. Aquest patronat serà el que, un cop els arxivers del Ministeri de Cultura i la comissió mixta Generalitat-Estat hagin donat el vistiplau a la documentació, autoritzarà, o no, el retorn dels arxius als particulars. Tardà ja va avançar que la resposta situa de nou la demanda en l'escenari de la falta d'entesa i de la mobilització, i va advertir que la prepotència, en política, es paga. El portaveu republicà va esgrimir un paper amb la convocatòria de la Comissió de la Dignitat a un acte al Palau Sant Jordi amb Raimon, Maria del Mar Bonet i Lax'n'Busto.

D'aquí a dues setmanes es votarà la moció que ara presentarà ERC. El partit va ajornar al maig a petició del PSC arran de les eleccions municipals, aquesta demanda, que a l'estiu es va tornar a posar sobre la taula. El ministre va acusar ERC d'electoralisme. Curiosament, la mateixa acusació que va fer el secretari general dels republicans, Joan Puigcercós, que creu que el PSOE no vol assumir el risc de tornar els papers a les portes de les eleccions espanyoles i ho va emmarcar en la cursa d'espanyolisme que manté amb el PP.PINTADA CONTRA EL PP A BADALONA
Justament, ahir al Congrés la diputada del PP Ana Belén Vázquez va arribar a exhibir la bandera espanyola des del seu escó, queixant-se que no oneja a tot arreu. Amb aquest ambient, més la crema de fotos del Rei instrumentalitzada pel PP i la brunete mediàtica per embolcallar-se electoralment amb la bandera espanyola, no és estrany que la política estigui polaritzada. Ahir es van fer pintades nazis en una seu del PP a Badalona que avui inaugura Mariano Rajoy. Cs, per la seva part, ha convocat diumenge una manifestació de resposta a les amenaces que van rebre de membres de les JERC. El PSOE acusa el PP d'usar els símbols de manera partidista i creu que qualsevol cosa que faci serà usat en contra seva.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Arenys de Munt crema un porc

>L'Estat congela el retorn dels «papers de Salamanca» a mig any de les generals

>L'Estat congela el retorn dels «papers de Salamanca»

>L'Estat congela el retorn dels «papers de Salamanca»

>L'Estat congela el retorn dels «papers de Salamanca»

>L'Estat congela el retorn dels «papers de Salamanca»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.