| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de desembre de 2023


dimecres, 26 de setembre de 2007
>

Medi Ambient cedeix i no farà a la platja la depuradora de l'Alt Maresme

Pineda imposa el projecte de construir-la en una antiga pedrera, rebutjat per l'ACA el 2005

TERESA MÁRQUEZ. Mataró
La depuradora de l'Alt Maresme, que ha de tractar les aigües residuals de cinc pobles del nord de la comarca, no anirà finalment a primera línia de la platja a Pineda. Medi Ambient va anunciar ahir el canvi de lloc després que fa un any defensés que havia de fer-se al litoral malgrat l'oposició social i política. Un any després, la pressió ha fet efecte i l'Agència Catalana de l'Aigua ha acceptat recuperar el projecte per posar la infraestructura a l'antiga pedrera de Montpalau. Una opció que tant l'exconseller de Medi Ambient Salvador Milà, com l'actual, Francesc Baltasar, tots dos d'ICV-EUiA, van rebutjar i van qualificar de «nyap».


+ Medi Ambient va anunciar ahir que la depuradora de l'Alt Maresme anirà a l'antiga pedrera de Montpalau. Foto: EL PUNT

L'any 1999 el llavors alcalde de Pineda Joan Morell (CiU) va treure del calaix un projecte històric: la construcció d'una depuradora que havia de tractar les aigües brutes a l'Alt Maresme. L'emplaçament triat va ser la pedrera de Montpalau. Les obres es van adjudicar i es van començar a executar però mai no es van arribar a enllestir. Van canviar els governs locals i catalans i es van posar sobre la taula noves opcions. Cap d'aquestes va aconseguir el consens necessari. Ara, vuit anys després d'haver començat les obres, hi ha finalment un acord per fer la depuradora. Al mateix lloc, fent ús del 80% del mateix projecte i a càrrec de la mateixa empresa. Tot millorat, això sí i adaptat als nous temps.

Malgrat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) continua considerant «idònia» la construcció de la planta a la platja, admet que «no es pot ajornar més la depuració dels cinc municipis i que cal una ràpida decisió per no perdre el finançament europeu de 14,4 milions». La principal novetat de l'equipament a la pedrera és que s'incorpora el tractament terciari de les aigües brutes «amb l'objectiu de recarregar l'aqüífer profund de la Tordera i perquè es pugui aprofitar l'aigua per a usos municipals, agrícoles i industrials». L'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), va valorar el consens i el suport rebut de la resta de poblacions i va destacar que la planta serà semicoberta, que incorporarà les millors tecnologies i que serà respectuosa amb el medi.

El projecte, que s'hauria de començar a executar abans de final d'any, s'ha de presentar a l'octubre per beneficiar-se de les subvencions europees. NOTÍCIES RELACIONADES

>Els Reis arriben abans d'hora a Tordera

>Medi Ambient fa marxa enrere i la depuradora anirà a la pedrera de Montpalau

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.