| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 de juliol de 2024


dijous, 20 de setembre de 2007
>

Reduir un 20% la contaminació a l'àrea metropolitana evitaria 1.200 morts anuals

Aquests són els beneficis que s'espera obtenir amb 77 mesures, entre les quals hi ha la limitació de la velocitat a 80 km/h

EMMA ANSOLA. Barcelona
Reduir els alts nivells de contaminació atmosfèrica en la mesura que proposa el pla d'actuacions aprovat pel govern, i que inclou la limitació dels 80 quilòmetres per hora, entre 76 mesures més, suposaria evitar 1.200 de les 30.000 morts naturals que es comptabilitzen a l'àrea metropolitana de Barcelona. Així ho ha estimat un estudi del Centre de Recerca d'Epidemiologia Ambiental elaborat per encàrrec dels departaments de Salut i de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. L'aplicació del pla permetria rebaixar un 20% els nivells de contaminació per arribar el 2010 als nivells a què obliga la UE. A més d'evitar morts prematures, també reduiria el nombre d'ingressos hospitalaris per malalties cardiovasculars i respiratòries, atacs d'asma i malalties cròniques.


L'estudi s'ha centrat en la contaminació que provoquen les partícules en suspensió inferiors a 10 micres, les PM10, que origina bàsicament el trànsit de vehicles i les indústries. Actualment, a l'àrea metropolitana de Barcelona els nivells de PM10 són de 50 micrograms per metre cúbic, quan la directiva europea limita aquesta quantitat a 40 micrograms i obliga a aconseguir-ho el 2010. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana rebaixar aquesta quantitat fins als 20 micrograms per metre cúbic.

Per justificar els beneficis que suposaria per a la salut la reducció d'aquests nivells, els departaments de Salut i Medi Ambient i Habitatge van encarregar un estudi al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental perquè concretés els beneficis d'aquesta reducció. D'aquesta manera, s'ha determinat que una reducció del 20%; és a dir, passar dels 50 micrograms per metre cúbic actuals als 40 micrograms a què obliga la Unió Europea pel 2010 suposaria una reducció de 1.200 persones menors de 30 anys mortes a l'any a l'àrea metropolitana, on les morts prematures, no s'inclouen les provocades per accidents violents, són 30.000 a l'any, aproximadament. Però si els nivells de PM10 es reduïssin fins als 20 micrograms per metre cúbic, tal com recomana l'OMS, s'evitarien 3.500 morts. Aquestes dades s'han obtingut a partir dels estudis de la Societat Americana del Càncer, que van confirmar que per cada reducció de 10 micrograms per metre cúbic de PM10 s'aconseguia reduir un 4% el nombre de les morts per causes naturals, sobretot les relacionades amb problemes cardiovasculars i respiratoris. Els resultats van ser presentats pel professor d'investigació de l'Institut del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (ICREA), Nino Künzli, que va qualificar la qualitat de l'aire de Barcelona com «una de les pitjors d'Europa».

El professor va deixar clar que fins i tot concentracions molt baixes de les substàncies contaminants afecten la salut, per la qual cosa és necessari actuar. A més a més d'evitar morts prematures, la reducció dels nivells de contaminació també permetria reduir els ingressos hospitalaris a causa de problemes cardiovasculars i respiratoris.

Un dels sectors més beneficiats per la reducció dels nivells de contaminació són els nens. Fins a un 19% –el percentatge més alt de tots els estudiats–, es reduiria el nombre de nens afectats per malalties cròniques com la bronquitis aguda. Una xifra que podria arribar fins a un 49% si la reducció dels nivells de PM10 arribés als 20 micrograms per metre cúbic. Pel que fa a atacs d'asma, la xifra en nens es reduiria en un 4% i en un 11% si s'assoleixen nivells de 20 micrograms per metre cúbic de PM10. El pla de mesures contra la contaminació va ser aprovat pel govern al juny i des de Medi Ambient ja s'ha requerit els titulars de les vies de la primera corona a instal·lar els senyals que obliguen a reduir la velocitat.

Altres mesures incideixen directament en les indústries i altres obliguen els municipis afectats a redactar plans de mobilitat. NOTÍCIES RELACIONADES

>1.200 persones salvarien la vida cada any amb menys contaminació

>1.200 persones salvarien la vida cada any amb menys contaminació

>1.200 persones salvarien la vida cada any amb menys contaminació

>1.200 persones salvarien la vida cada any amb menys contaminació

>1.200 persones salvarien la vida cada any amb menys contaminació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.