| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 23 de febrer de 2024


dimecres, 12 de setembre de 2007
>

Maresme. Una Diada de reivindicacions i ofrenes

Tots els municipis del Maresme s'aboquen en la celebració de l'Onze de Setembre

LLUÍS MARTÍNEZ. Mataró
La Diada Nacional de Catalunya s'ha celebrat al Maresme enmig de crides a la mobilització dels ciutadans a favor de la plena sobirania del poble català. A Mataró, tots els grups de l'Ajuntament van fer ahir al matí la tradicional i institucional ofrena floral al monument a Rafael Casanova de la ciutat. Abans, però, havien desfilat davant el monòlit una cinquantena de representants d'entitats de Mataró i les direccions locals dels partits polítics. Només ICV es va abstenir de fer cap tipus de parlament. A la tarda, Maresme Digital TV, la primera televisió pública local de la comarca, va iniciar les seves emissions en proves a través de la TDT.


+ A l'esquerra, l'ofrena institucional a Mataró. A la dreta, puntaries d'Arenys de Munt en la fira d'ahir i, a baix, els estudis de la nova televisió comarcal.


L'únic xiulet que es va sentir durant l'ofrena floral a Mataró se'l va endur el portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, no tant pel to del seu discurs, en el qual no es va cansar d'acusar el govern català de no plantar cara al govern «neofeixista» de l'Estat espanyol i de tenir por d'enfrontar-se per polèmiques com ara la del partit amistós que han de disputar la selecció de Catalunya i la dels Estats Units, sinó perquè l'arenga s'allargava massa. En l'altre extrem es va situar ICV, que tot i fer l'ofrena va preferir no fer cap discurs. En l'únic que van coincidir la CUP, CiU i ERC va ser en la necessitat de fer de la Diada una jornada reivindicativa i «no caure en el parany d'aquells que volen que sigui més festiva». «Són els mateixos que diuen que els drets històrics de Catalunya no existeixen, que amaguen les escandaloses xifres de l'espoliació fiscal, que ens neguen el dret de fer referèndums i que frenen la nostra projecció internacional», va afegir-hi el republicà Francesc Teixidó. En el manifest conjunt que van fer CDC i UDC i que va llegir el nou president local dels democratacristians, Pere Brun, va assenyalar que l'esperit de lluita de la Diada és ara més viu que mai. «Aquests darrers mesos hem vist com el país no funciona, un estat que ens nega allò que necessitem i unes institucions catalanes que miren cap a un altre costat», va justificar-ho.

Al costat de les crides cap a l'independentisme i la defensa del país, el PP va dir que aquest camí a banda de crear «confrontació» generarà «frustració» perquè, segons el popular Paulí Mojedano, s'ha demostrat que és «inútil» i farà que «Catalunya perdi el respecte». «Hi ha qui posa esforços a separar-nos enlloc de fer-nos créixer individualment», va apuntar. Finalment el president del PSC de Mataró, Remigi Herrero, va defugir del debat independentista per dir que els socialistes aprofitaven l'Onze de Setembre per fer «un homenatge a totes les persones que han ajudat a construir el model actual de societat i que han assumit un compromís personal en la defensa dels drets i les llibertats». Durant el matí, una cinquantena d'entitats van participar en l'ofrena floral, que va acabar amb la convidada del consistori a cantar l'himne dels Segadors.

La Diada es va celebrar també arreu de la comarca, però a Arenys de Munt les entitats i els artesans van prendre el protagonisme de la jornada en una fira que va reunir prop de 60 parades a la riera. No hi va faltar la tradicional trobada de puntaries, però també iniciatives com la presentació de la campanya Arenys per un estat propi. NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. La nova televisió del Maresme

>El Maresme s'aboca en la celebració de la Diada

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.