| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 29 de maig de 2024


dissabte, 1 de setembre de 2007
>

Vergés aprofita el pregó de la Cinta per preguntar si l'Ebre és un «territori maleït»

El poeta tortosí critica l'allau de projectes energètics

GUSTAU MORENO. Tortosa
Tortosa va començar ahir nou dies de festa major, amb el pregó a càrrec del poeta Gerard Vergés i la proclamació de la reina i la reina infantil de la Cinta 2007. Vergés, que va destacar la història, el ric patrimoni cultural de Tortosa i la bellesa del riu i el seu Delta, va posar una nota ombrívola quan va preguntar si les Terres de l'Ebre són un «territori maleït».


+ Gerard Vergés, al centre, acompanyat per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. Foto: GUSTAU MORENO

«Quan jo era estudiant de batxillerat, per l'Ebre discorrien 555 metres cúbics per segon, una xifra difícil de recordar i avui difícil de creure», va lamentar el poeta i pregoner de la Cinta 2007, Gerard Vergés. De fet, després de lloar el patrimoni de Tortosa i els valors naturals del territori, Vergés va lamentar provocar, en plena festa, «una mala digestió» als presents, i va preguntar-se si les Terres de l'Ebre són un territori «maleït». L'autor de L'ombra rogenca de la lloba va recordar que el territori ja té dues centrals nuclears, i que ara també està amenaçat per la possible construcció del cementiri de residus radioactius. Vergés també va assenyalar l'allau de parcs eòlics i el projecte per construir una macrocentral eòlica davant de la costa del Delta. En aquest punt, el pregoner també va advertir de l'amenaça del dipòsit submarí i de la planta de tractament de gas que projecten entre Vinaròs i Alcanar. Vergés va avisar que les amenaces de futurs transvasaments encara continuen actives, i que tot dependrà de qui guanyi les properes eleccions estatals. «L'Ebre emmalalteix», va concloure Vergés recordant l'escàs cabal, la penetració de la falca salina i plagues com les algues, la mosca negra o la contaminació química.

«Però no ens hem de posar tristos ni abaixar la guàrdia», va dir un Vergés més animat. «Hem de sentir-nos satisfets del nostre passat i esperançats en el futur, tot i tenir tantes amenaces», va remarcar el pregoner abans d'animar els tortosins a gaudir de les festes de la Cinta.

Vergés va estar acompanyat per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ahir presidia per primer cop la proclamació de la reina i de la reina infantil de la Cinta. Enguany la reina és Sílvia Alarcón, de l'associació de veïns de Sant Llàtzer, mentre que la reina infantil és Maria Otero, del Club de Tennis. A l'acte també va assistir-hi la reina de les festes de la ciutat agermanada d'Alcanyís, Cristina Boltai. NOTÍCIES RELACIONADES

>Actes religiosos i tradicionals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.