| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de febrer de 2023


divendres, 31 d'agost de 2007
>

Investigació a la Guàrdia Civil de Mallorca per la vexació a una catalanoparlantS. BARROSO. Barcelona

El delegat del govern espanyol a les Illes Balears, Ramon Socías, ha ordenat a la Guàrdia Civil que obri una investigació interna per aclarir què va passar el 16 i el 17 d'agost a la caserna de Palma, on una intèrpret d'àrab va ser maltractada verbalment per un agent i un capità per haver parlat en català.

La noia, que ha denunciat els fets davant la Guàrdia Civil i l'Obra Cultural Balear, és Saïda Saddouki, una marroquina de 25 anys nascuda a Nador i establerta a les Illes des de fa vuit anys. Treballa en una biblioteca i fa d'intèrpret per a la Policía Nacional, quan ha d'interrogar detinguts de parla àrab. Fa quinze dies va ser requerida també per la Guàrdia Civil: el capità Bartolomé, de la policia judicial, la va citar. Ella s'hi va presentar i va anunciar al guàrdia de la porta qui era i el motiu de la seva presència, i ho va fer en llengua catalana, que és com se sol expressar des que viu a Mallorca. L'agent li va exigir que parlés «en cristiano» i li va dir que no la podia deixar passar perquè no l'entenia.

L'endemà, segons denuncia la intèrpret, es va repetir l'escena. Malgrat que va voler evitar el conflicte parlant en castellà, se li va escapar alguna parau catalana. El guàrdia li va etzibar que «la Constitució espanyola no reconeix el català». La noia reclamava parlar amb el capità Bartolomé, però quan ho va aconseguir també va ser insultada.

Ahir, Ramon Socías va rebre Saddouki i el coordinador de l'Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, i va demanar disculpes a la noia, tot i advertir que abans de decidir si cal sancionar els implicats cal fer la investigació encarregada.

El portaveu del delegat, Josep Alcover, va assegurar que el cas s'investigarà a fons i va recordar que Socías «sempre recorda als agents i comandaments que s'incorporen a les casernes i comissaries de les Balears que aquí hi ha dues llengües oficials i que s'han de respectar». NOTÍCIES RELACIONADES

>«Mora catalanista»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.