| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 15 de juliol de 2024


dijous, 30 d'agost de 2007
>

El morenc Miquel Esteve guanya el premi de narrativa Ribera d'Ebre amb una obra sobre el nazisme

Durant el sopar literari a Vinebre també es va presentar el llibre premiat el 2006

CARINA FILELLA. Vinebre
El premi de narrativa Ribera d'Ebre, que enguany arriba a la 25a edició, s'ha quedat a casa. El guardó ha recaigut en l'autor de Móra la Nova Miquel Esteve, per l'obra Heydrich i el bordell de Kitty Schmidt, una novel·la que tracta d'un dels arquitectes de l'holocaust nazi. El veredicte del jurat es va fer públic ahir a la nit, en el tradicional sopar a la sala del cinema de Vinebre. Durant la vetllada també es va presentar l'obra guanyadora de l'any passat, Collage, de Roger Tartera.


+ Roger Tartera va guanyar l'edició del 2006. Foto: EL PUNT

Pel seu caràcter despietat amb les víctimes, l'alemany Reinhard Heydrich 1904-1942), que va ser cap de l'Oficina Principal de Seguretat del Reich i estava considerat per Hitler com un possible successor, va tenir els malnoms de Carnisser de Praga, la Bèstia Rossa i el Botxí. Aquest personatge centra la novel·la Heydrich i el bordell de Kitty Schmidt, de Miquel Esteve, que ahir a la nit va ser proclamada guanyadora del XXV premi de narrativa Ribera d'Ebre, un dels premis literaris més antics de les Terres de l'Ebre, dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra a Cossetània Edicions. Enguany hi aspiraven deu treballs.

El retrat que l'autor fa d'aquest personatge alemany no és el propi d'una novel·la històrica: «El retrata des del punt de vista més humà, de les seves reflexions com a home, fins al punt que acaba penedint-se de les seves atrocitats», segons Núria Grau, membre del jurat juntament amb Sílvia Beà, Mariona Montané, Albert Guiu i Judit Poquet.

Miquel Esteve basteix l'obra en dos plans temporals: un que se situa al bell mig del nazisme, amb Heydrich com a element central, i l'altre que transcorre en l'actualitat i que té com a escenari una residencia d'ancians, que curiosament té el nom de L'Edat d'Or, el mateix que dóna títol a l'obra pòstuma d'Artur Bladé Desumvila.

El jurat destaca de l'obra d'Esteve la seva «perspectiva i enfocament» i la gran habilitat per incloure-hi moltes referències històriques al costat de la vessant més humana del personatge real que centra l'argument. Aquesta serà la primera obra publicada de Miquel Esteve, de Móra la Nova, que el jurat ja qualifica com una «nova veu literària ebrenca».

Cossetània, la mateixa editorial que publicarà l'any que ve Heydrich i el bordell de Kitty Schmidt, va presentar ahir a la nit a Vinebre l'obra guanyadora de l'edició de l'any passat, Collage, de Roger Tartera, un recull de divuit relats que recullen el testimoni d'un seguit de personatges que viuen sempre «a la vora de l'abisme».NOVETATS EN ELS 25 ANYS


La vetllada literària va tenir lloc, com és tradicional, a la sala del cinema de Vinebre tot i que enguany, quan el premi riberenc arriba al primer quart de segle, es van introduir algunes novetats. Per exemple, la recepció dels convidats a Ca Don Joan, un edifici del segle XVI, amb forjats singulars i un pati interior renaixentista, on es troba un pou octogonal d'una sola peça de pedra.

Al mateix edifici es podia veure l'exposició Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l'Ebre català, cronista de l'exili, que s'ha produït amb motiu de la celebració del centenari de l'escriptor de Benissanet.

Tot seguit va començar el sopar al local del cinema, a què enguany van assistir 230 persones.

L'acte va acabar amb una actuació de Quico, el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. NOTÍCIES RELACIONADES

>Miquel Esteve, de Móra la Nova, guanya el premi de narrativa Ribera d'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.