| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 31 de maig de 2023


dimarts, 28 d'agost de 2007
>

Un grup de jubilats es dediquen a assetjar sexualment turistes a la Rambla

Aprofiten les aglomeracions de vianants per fer tocaments a les parts íntimes sobretot de noies

NÚRIA PUYUELO. Barcelona
Els Mossos d'Esquadra fa mesos que tenen detectats homes d'edat avançada que aprofiten les concentracions de gent a la Rambla per fer tocaments o fregaments a dones, sobretot a turistes joves i en algun cas també a menors. Els agents els anomenen cebolletas, i tenen el problema que no poden fer res per eradicar-los si les víctimes no denuncien els fets. Aquest va ser el cas d'uns pares que en veure que la seva filla menor havia estat assetjada van denunciar els fets, i els agents van detenir l'assetjador per agressió sexual. Fa uns mesos, els Mossos d'Esquadra van detenir també un home que es dedicava a tocar passatgeres al metro.


+ Un espectador d'una actuació a la Rambla toca amb la mà a la butxaca una turista. Foto: R.L.

Cada dia homes d'edat avançada passegen per llocs on es concentren moltes aglomeracions de gent, com ara la Rambla de Barcelona i el metro, i aprofiten per acostar-se a dones, que estan distretes, per fer tocaments o moviments vexatoris. Ja fa mesos que els Mossos d'Esquadra tenen detectats un grup d'homes d'avançada edat que passegen per la Rambla de Barcelona i que aprofiten la distracció de les turistes per fregar-se amb els seus cossos.

Normalment actuen a les rotllanes que es formen al voltant de les estàtues humanes o de grups que fan performances al mig de la Rambla. Aquest tipus d'assetjador s'acosta a la víctima fins que dissimuladament pot fer algun tocament o fregament. Les víctimes, que majoritàriament es tracta de noies estrangeres d'uns 20 anys, se separen de l'assetjador o l'aparten amb un cop de colze. A vegades, per acostar-se més a les víctimes i per dissimular es fiquen la mà a la butxaca dels pantalons. Però sovint no només toquen noies, sinó que arriben també a assetjar menors.

Quan es dissol l'actuació, els homes no tenen cap inconvenient a canviar de performance i continuar la seva feina. El perfil d'aquest tipus d'assetjador és el d'un home de nacionalitat espanyola i d'uns 60 anys.

El problema, segons expliquen els Mossos d'Esquadra, és que la víctima no denuncia l'assetjament, en molts casos ni tan sols ho comenta als seus acompanyants per por que s'encarin amb l'agressor, i prefereix defugir-ne a afrontar-s'hi.

Aquest agost només s'ha pogut actuar en un cas. Va ser a principis de mes, quan un matrimoni estranger disfrutava d'una actuació a la Rambla. Agents del grup dels fures dels Mossos d'Esquadra, que es barregen entre la gent vestits de turistes perquè no siguin detectats, van observar com la filla de la parella, una menor, estava sent víctima d'un d'aquests assetjadors. En aquell cas, els mossos no van dubtar a detenir l'agressor per un delicte d'abusos sexuals i van informar del que estava succeint als pares. Els pares van presentar una denúncia a la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos d'Esquadra per un delicte d'agressió sexual.

És cert que aquest fenomen no és cap novetat, però el problema és que aquests homes no són denunciats i poca gent s'atreveix a plantar-los cara.AGLOMERACIONS AL METRO
El metro és un dels llocs idonis perquè aquests tipus d'assetjadors actuïn discretament. Les aglomeracions a les hores punta són un dels seus objectius, ja que passen inadvertits entre la densitat de gent i aprofiten les sacsejades de les frenades dels trens per arrambar-se a les víctimes discretament. Com passa amb les turistes assetjades a la Rambla, molt poques víctimes presenten denúncia, perquè a vegades és difícil identificar l'agressor i les noies assetjades prefereixen oblidar l'incident avergonyides.

Aquesta primavera, arran d'una operació conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la vigilància al metro, es va poder detenir un home, d'uns 60 anys, que havia estat denunciat per diverses passatgeres de la línia 1 del metro. El detingut, però, va quedar en llibertat el mateix dia, després de declarar davant del jutge. Fonts de Transports Metropolitans de Barcelona van explicar que no tenen constància de queixes d'usuàries que hagin estat víctimes de tocaments i animen «els passatgers que contemplin una situació d'aquest tipus o que en siguin víctimes que denunciïn l'agressió, com també qualsevol altre acte delictiu».

És curiós el cas del metro de Tòquio, que des del maig del 2005 incorpora per evitar aquest tipus de tocament un vagó de color rosa exclusiu per a dones en les principals línies de la ciutat en hores punta. A altres ciutats, com ara Rio de Janeiro i la Ciutat de Mèxic, també s'han impulsat iniciatives en el món suburbà per fer front a aquest delicte sexual. A la Ciutat de Mèxic el 2001 es va posar en marxa una campanya amb el lema «Si la toques, et toca [la presó]». NOTÍCIES RELACIONADES

>Un grup d'avis assetgen les turistes a la Rambla

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.