| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de desembre de 2021


dissabte, 25 d'agost de 2007
>

Alcanar fa al·legacions i Vinaròs insta el govern valencià a aturar el dipòsit

ERC presenta una moció perquè el Consell Comarcal del Montsià també s'oposi al projecte Castor

GUSTAU MORENO. Alcanar
L'Ajuntament d'Alcanar va aprovar ahir, en un ple extraordinari, les al·legacions que dilluns presentarà a la subdelegació del govern de l'Estat a Castelló, perquè el municipi siga considerat part afectada en el projecte Castor, amb què l'empresa Escal UGS pretén instal·lar un dipòsit submarí de gas, un gasoducte i una planta de tractament a la desembocadura del riu Sénia. Les al·legacions d'Alcanar també demanen que el Ministeri d'Indústria denegui la concessió a l'empresa, una petició que l'Ajuntament de Vinaròs també ha fet a la Generalitat Valenciana, si l'informe mediambiental que haurà de redactar és desfavorable.


+ La zona de Sol de Riu, a Alcanar, on desemboca el riu Sénia. Foto: EL PUNT

L'anomenat projecte Castor, que preveu l'aprofitament d'un antic pou petrolífer per utilitzar-lo com a magatzem estratègic de gas, ha posat en peu de guerra els ajuntaments de Vinaròs i Alcanar, separats només pel riu Sénia i per la frontera administrativa entre el País Valencià i Catalunya. Així, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), va confirmar ahir que dilluns presentaran les al·legacions perquè aquest municipi de gairebé 10.000 habitants siga considerat oficialment com a part afectada pel projecte.

El nucli urbà d'Alcanar està a uns 1,5 quilòmetres dels terrenys on es construirà la planta de tractament de gas i el gasoducte, i incomplirà el reglament d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses (RAMINP), que estableix una distància mínima de seguretat de dos quilòmetres. A més, ni l'Ajuntament canareu ni la Generalitat de Catalunya no han rebut cap tipus d'informació. «El municipi d'Alcanar ha estat completament ignorat en la tramitació del projecte, ja que no vam tenir coneixement del procés fins a la publicació de l'anunci en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)», ha afegit Montserrat a les al·legacions, redactades en un temps rècord pels serveis tècnics i jurídics de l'Ajuntament. L'alcalde recorda que la planta ocuparà una superfície total de 177.906 metres quadrats a la vora de la desembocadura del riu Sénia, una zona que havia quedat al marge de la pressió urbanística, i que el Ministeri de Medi Ambient ha previst convertir en un «corredor biològic». Però, a més, les al·legacions d'Alcanar reclamen que caldria un informe d'impacte ambiental i que durant la tramitació també hauria de comptar l'opinió de la Generalitat de Catalunya, segons el que estableix el pla director urbanístic del sistema costaner.

Les al·legacions també adverteixen dels greus efectes econòmics, paisatgístics i mediambientals que l'emplaçament de la planta de gas provocaria a Alcanar i altres poblacions veïnes. El document recorda que la planta tindrà xemeneies i torxes de més de 50 metres, que emetran «gran quantitat de toxines i gasos». En aquesta línia, hi afegeix que les turbulències del vent provoquen que els gasos no cremin correctament, i que provoquin problemes, com ara la deposició d'àcids, que podrien arribar als nuclis d'Alcanar, les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja. Així, les al·legacions també assenyalen que un dels principals motors econòmics del municipi és el turisme i l'ecoturisme, incompatible amb el projecte Castor. Finalment, avisen que la proximitat del dipòsit i la planta de gas podria provocar una catàstrofe en cas d'accident. NOTÍCIES RELACIONADES

>Acció política unitària

>Continuen les prospeccions per a un dipòsit al Baix Camp

>Interessos econòmics enfrontats

>Alcanar i Vinaròs reclamen l'aturada del dipòsit de gas

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.