| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de desembre de 2021


divendres, 24 d'agost de 2007
>

Els partits ja reclamen l'oposició de la Generalitat al dipòsit de gas de Vinaròs

Baltasar respon que Catalunya no té competències, però es compromet a vigilar de prop el projecte

GUSTAU MORENO AGÈNCIES. Alcanar
En menys d'una setmana, l'oposició ciutadana al dipòsit submarí de gas i a la planta de tractament de Vinaròs ja ha aconseguit que el tema siga un tema de debat polític a Catalunya. Representants de tots els partits ja han fet declaracions contràries al macroprojecte que l'empresa canadenca Escal UGS té previst construir a menys de dos quilòmetres d'Alcanar, i reclamen també l'oposició de la Generalitat. En aquest context, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va recordar ahir que només el govern de l'Estat té competències sobre el projecte, i que el Ministeri d'Indústria només l'ha lliurat a la Generalitat Valenciana.


Baltasar va assegurar ahir a Prada de Conflent que la Generalitat seguirà «amb molta atenció» el projecte, però sobretot l'informe d'impacte ambiental que ha de redactar el Ministeri de Medi Ambient. El projecte preveu la transformació de l'antic pou petrolífer Amposta en un dipòsit submarí de gas amb una capacitat de més d'1,3 bilions de metres cúbics, i la construcció d'una canonada d'uns 20 quilòmetres i d'una gran planta de tractament del gas a la desembocadura del riu Sénia.

Així, la diputada pel PSC al Parlament i primera tinent d'alcalde d'Ulldecona, Núria Ventura, va titllar ahir d'«aberració» el projecte que l'empresa Escal UGS té previst construir a Vinaròs, a menys de dos quilòmetres del poble d'Alcanar. «Primer només es parlava de fer un gran dipòsit submarí, però després hem vist que també hi haurà una planta de tractament de gas», va remarcar Ventura. La diputada va afegir-hi que el PSC està recollint i estudiant tota la documentació sobre el projecte, inclòs l'anunci que va sortir publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE) del 2 d'agost, «per acabar de prendre part com a partit i tramitar diferents preguntes parlamentàries als consellers del govern». «És un tema molt complicat i hem d'anar amb molta cautela, i per tant hem volgut demanar assessorament a tècnics independents», va dir. D'altra banda, Ventura va remarcar que el govern local també està preocupat pel tema, ja que Alcanar es troba només a 10 quilòmetres i el macroprojecte podria perjudicar els sectors econòmics d'Ulldecona.

Per la seua banda, el també diputat Francesc Sancho va assegurar que CiU demanarà informació sobre la planta i el dipòsit de gas, tant a Madrid, al Congrés dels Diputats, com al Parlament. A més, Sancho va advertir del gran impacte visual i mediambiental del projecte, i va lamentar que el tripartit català encara no haja reaccionat ni a la futura instal·lació d'una central de cicle combinat a Faió, ni a la possible construcció del complex de tractament de gas a Vinaròs. «El govern hauria de prendre la iniciativa i fer que el Parlament aprovi una resolució conjunta, com la que vam prendre el 2001 per aturar la central que Enron volia instal·lar a Móra la Nova», va recordar Sancho. «Si el tripartit no ho fa, CiU provocarà un pronunciament amb una proposta de resolució», va avançar. Finalment, l'alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, també va mostrar la seua oposició més enèrgica al projecte de Vinaròs, tot i que va evitar pronunciar-se com a president d'ERC, fins que l'executiva regional es reuneixi dimecres vinent. Amb tot, Aspa sí que va anunciar que l'Ajuntament de Deltebre s'oposarà formalment al projecte.FRANCESC BALTASAR
conseller de medi ambient i habitatge
«Es tracta d'un projecte no català, gestionat pel Ministeri d'Indústria, que de noment només ha lliurat la documentació sobre el dipòsit al govern valencià»


NÚRIA VENTURA
diputada del psc i tinent d'alcalde d'ulldecona
«Si realment és el que es parla aquests dies, el projecte és una aberració. Al PSC encara estem recollint informació, però farem preguntes al Parlament català i també a Madrid»


GERVASI ASPA
president d'erc a l'ebre i alcalde de deltebre
«Som un territori ventafocs, que sempre ha de lluitar contra projectes perjudicials o que no vol ningú. A més de generar energia, ara també serem el dipòsit de combustible»


FRANCESC SANCHO
diputat de ciu i alcalde de l'ampolla
«Si el govern català no fa res, CiU forçarà un pronunciament del Parlament contra els projectes de Vinaròs i el de Faió, que ens perjudiquen mentre que els beneficis van al País Valencià i a l'Aragó»


ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ
pp de catalunya
«Demanem explicacions a la Generalitat i exigim la paralització del projecte de Vinaròs, ja que representa un atemptat contra el paisatge i un perjudici a les activitats econòmiques i agrícoles»


FRANCESC SANCHO
diputat de ciu i alcalde de l'ampolla
«Si el govern català no fa res, CiU forçarà un pronunciament del Parlament contra els projectes de Vinaròs i el de Faió, que ens perjudiquen mentre que els beneficis van al País Valencià i a l'Aragó»


ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ
pp de catalunya
«Demanem explicacions a la Generalitat i exigim la paralització del projecte de Vinaròs, ja que representa un atemptat contra el paisatge i un perjudici a les activitats econòmiques i agrícoles»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els partits també reclamen l'oposició del govern al dipòsit submarí de gas de Vinaròs

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.