| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de març de 2019


dijous, 23 d'agost de 2007
>

El desdoblament de l'anella de les Gavarres inclourà un centenar de passos de fauna

L'augment del trànsit i de zones urbanes fa que cada cop sigui més necessari preveure espais per a la circulació d'animals

ORIOL MAS. Girona
El desdoblament de l'anella de les Gavarres tindrà especial cura a preservar les zones de pas dels animals i no crear un gran efecte barrera entre els diversos espais naturals. Està previst que en tot el traçat s'hi incloguin un centenar de passos de fauna, molts dels quals aprofitant estructures ja previstes en les obres com ara drenatges i camins agrícoles. Una seixantena seran passos adaptats per a petits vertebrats –sobretot amfibis–, i una trentena permetran el pas de grans mamífers, com ara senglars i cérvols. L'augment del trànsit i també el creixement de les zones urbanes fa que cada vegada sigui més necessari preveure estructures adaptades perquè els animals puguin travessar la carretera, sense posar-se en perill ells mateixos ni provocar accidents.


+ El Ridaura per sota la variant de Santa Cristina, amb funcions de pas de fauna. Foto: MIQUEL RUIZ

El Consorci de les Gavarres va arribar a un acord amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques per encarregar un estudi que detectés tots els punts de l'anella de les Gavarres on és necessari preveure passos de fauna. L'objectiu és que els projectes dels desdoblaments ja incorporin els passos, i no haver-los d'afegir després o un cop s'han començat les obres.

Tram per tram, s'han estudiat els diferents punts que la fauna necessita per poder salvar el pas de la carretera, depenent de la connectivitat ecològica que hi hagi entre banda i banda de la via. Per concretar els passos moltes vegades s'aprofiten les estructures que es necessiten a la carretera. Per exemple, els drenatges per permetre el pas de l'aigua de recs es poden adaptar perquè siguin passos hàbils per a petits vertebrats, posant la vegetació adequada a les boques d'entrada i sortida per cridar l'atenció dels animals i fer que hi passin, o canviant les bases d'acer per formigó. Per a grans mamífers, en canvi, es poden adaptar passos de camins agrícoles, o viaductes pels rius. Fent els camins de terra en comptes de ciment, o fent una mica més gran el viaducte per deixar un camí al costat del riu és suficient perquè hi passin animals. Els passos per a grans mamífers, a més, fan alhora de pas per a petits invertebrats.

Una altra de les recomanacions de l'estudi és que es faci un tancament perimetral de la via, perquè els animals no puguin travessar la carretera i es vegin obligats a anar a buscar el pas de fauna. A part d'evitar la mortaldat d'animals –com ara d'amfibis en èpoques de cria–, així també s'evitarien, per exemple, accidents de cotxe provocats per senglars.

Pel que fa a aquest últim punt, l'estudi fa especial incidència en el tram entre Corçà i Flaçà, on considera aquest tancament «imprescindible». De fet, tot el tram entre Palafrugell i Medinyà es considera especialment sensible per posar-hi pas de fauna, mentre que els trams entre Palamós i Palafrugell i la variant de Cassà és on menys passos es necessiten, ja que no existeix una gran connectivitat entre espais naturals que potenciï l'efecte barrera de les carreteres per als animals.

C-66 Bordils-Medinyà - 8,35 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 2,1 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,8 km

C-66 Corçà-Flaçà - 5,47 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 1,4 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,8 km

C-66 Variant de la Bisbal (opció nord) - 9,31 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 1,3 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 1,3 km

C-66 Palafrugell-Forallac - 7,58 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 1,1 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,6 km

C-31 Palamós-Palafrugell - 7,6 km - Cap pas per a grans mamífers
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 1,3 km

C-31 Castell d'Aro-Palamós - 12,55 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 3,1 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,5 km

C-31 Santa Cristina d'Aro-Castell d'Aro - 3,8 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 3,8 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,6 km

C-31 Variant Santa Cristina d'Aro - 3,2 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 1,6 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,4 km

C-65 Llagostera (desdoblament variant) - 4,56 km - Passos per a grans mamífers: 1 cada 2,3 km
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,9 km

C-66 Variant de Cassà de la Selva - 4,36 km - Cap pas per a grans mamífers
- Passos per a petits vertebrats: 1 cada 0,9 km


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Estudi de l'AP-7 i l'N-II

>Espais naturals al voltant

>La Bisbal, pel nord

>El tram Palamós-Castell d'Aro, el següent

>L'anella de les Gavarres tindrà uns cent passos per a fauna

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.