| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


divendres, 3 d'agost de 2007
>

Aeroport del Prat. Zapatero controlarà les infraestructures a Catalunya per mirar d'evitar més desgavell

El president del govern espanyol relega a un segon pla la ministra de Foment i prepara les eleccions amb promeses

JOAN FOGUET. Barcelona
El president Zapatero va visitar ahir Barcelona per recordar el seu «compromís» amb Catalunya i amb el seu desenvolupament econòmic. Entre el recordatori de les inversions que aquest executiu fa en terres catalanes, Zapatero va advertir que prendrà mesures sobre la responsabilitat de l'apagada elèctrica si s'escauen. A més, va prometre avançar una inversió de 500 milions d'euros a l'aeroport del Prat i també que el TAV arribarà a Barcelona el 21 de desembre d'enguany. El també líder del PSOE pren les regnes de la delicada percepció de la situació de les infraestructures a Catalunya amb vista a la llarga precampanya electoral que començarà a la tardor. L'oficina econòmica de la Moncloa controlarà que les inversions s'executin tal com estan previstes.


+ El president del govern espanyol, en la seva compareixença d'ahir. Foto: ANDREU PUIG.

José Luis Rodríguez Zapatero és molt conscient que gran part de les seves possibilitats per a la reelecció passen per un bon resultat a Catalunya i per això vol fer un pas endavant. Per aquest motiu el president de l'executiu espanyol focalitzarà la seva acció a millorar la percepció que els catalans tenen de les infraestructures del país. En la seva visita llampec d'ahir, Zapatero va dir que se sentia «orgullós de Catalunya i de la seva empenta econòmica» i que pensava acompanyar-la amb inversions. «No vull parlar del passat», va apuntar el líder del PSOE, però va insistir que en dos anys i mig s'han invertit 8.000 milions d'euros a Catalunya.

Zapatero va reiterar que l'apagada elèctrica de la setmana passada va ser «un accident greu», però en cap cas hi va haver autocrítica sobre la gestió que les administracions públiques, en mans socialistes, han tingut en aquesta crisi. Sobre la situació ferroviària, l'elèctrica i l'aeroportuària, el president espanyol va assegurar que el seu gabinet té en compte les necessitats catalanes.

El president espanyol va fer un recordatori de les inversions de l'Estat a Catalunya i també en va prometre de noves: com ara l'avançament de la construcció de la tercera terminal de l'aeroport del Prat o la data en què el TAV arribarà a Barcelona, el 21 de desembre. Segons Zapatero, «estem avançant el futur».SI ES VOL ANAR BEN SERVIT
Zapatero va anunciar que crearà una unitat de seguiment de les inversions estatals a Catalunya i que emetrà un informe trimestral. Aquest equip especial dependrà de l'oficina econòmica de la Moncloa i una vegada obtingui resultats passarà les seves conclusions a Zapatero i, en acabat, a la Generalitat. De tota manera, aquesta unitat tindrà com a màxim dues oportunitats per fer la seva feina ja que es toca a final de legislatura.

D'aquesta manera, el president del govern espanyol controlarà fil per randa la situació de l'execució de les infraestructures a Catalunya. A més, la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, molt criticada pels partits catalans, queda relegada de la primera línia a Catalunya.

En tot moment, el president espanyol va fer força èmfasi en el fet que el seu govern està fent en menys d'una legislatura més que el que va fer l'executiu del PP de José María Aznar va fer en dues. En aquest sentit també es va referir a l'estat de la xarxa de connexions elèctriques, del qual va subratllar que ara rebia molta més inversió que en períodes anteriors, «només cal veure les xifres de Red Eléctrica Española des del 1999», va reblar el president de l'executiu espanyol.ESPERANT PER ACTUAR
A pesar de no visitar les zones afectades per l'apagada, Zapatero va mostrar el seu compromís en assumir responsabilitats per aquest desgavell i les incomoditats que suposa a la ciutadania barcelonina, segons va indicar. Per això, i tot esperant un informe de la Comisión Nacional de la Energía, el president del govern espanyol va apuntar que hi haurà «reparacions urgents de la xarxa i diverses mesures per recuperar la normalitat».

Donant per fet que de les indemnitzacions ja se n'ocupa, «i molt bé», la Generalitat, Zapatero va assegurar que es depurarien responsabilitats un cop l'informe tècnic escateixi quines van ser les causes de l'apagada. Això sí, «sempre que hi hagi mesures que es puguin prendre dintre de les meves responsabilitats».

Zapatero va exposar que en el futur es delimitaran les accions que hauran de dur a terme les administracions públiques pel que fa a requeriments a fer a les empreses en aquest tipus de situacions de greuge ciutadà. El president del govern espanyol va indicar que en el nou pla d'infraestructura elèctrica aportarà més inversions.

L'Estat avançarà una inversió de 500 milions d'euros per a una tercera terminal a l'aeroport del Prat. Tot plegat estava previst per al 2011, però a partir d'aquest setembre s'iniciarà la convocatòria de projectes. Reparació urgent dels desperfectes que va causar l'apagada elèctrica de la setmana passada. Hi haurà noves mesures legislatives perquè les administracions públiques puguin ser més exigents amb les empreses de subministrament elèctric. L'administració estatal ja ha invertit en aquest mandat més de 150 milions d'euros en l'ampliació. El tren d'alta velocitat té data d'arribada a Barcelona: el 21 de desembre. Es recorda que amb el PSOE al govern espanyol s'ha duplicat el ritme inversor en aquest projecte ferroviari. S'ha duplicat la inversió en infraestructura viària i es preveu alliberar alguns peatges d'autopista, sense concretar. Aquestes mesures tenen 600 milions de suport. Compromís de l'Estat perquè la Generalitat rebi el traspàs d'unes infraestructures ferroviàries en perfecte estat de funcionament. Legislació avançada –cèl·lules mare– i el doble d'inversió.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>La carpeta personal de l'Estatut

>Renfe viu la quarta jornada de retards i problemes en només una setmana

>L'alta velocitat arribarà a Barcelona el proper 21 de desembre

>El president espanyol avança tres anys la construcció de la terminal satèl·lit de l'aeroport

>ERC vol les promeses al pressupost i ICV, més control sobre les elèctriques

>El PSC veu refermat el compromís del govern espanyol amb Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.