| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


dimarts, 31 de juliol de 2007
>

Castells limita a les elèctriques les culpes de l'apagada i anuncia més control

CiU qualifica el govern d'«incapacitat per assumir responsabilitats» i no vol que les sancions amaguin el dèficit inversor a Catalunya

EMILI AGULLÓ. Barcelona
El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, i el d'Interior, Joan Saura, van defensar ahir l'actuació de la Generalitat durant l'apagada que va afectar 300.000 abonats de Barcelona dilluns passat. Castells va limitar la responsabilitat de la fallada elèctrica a les companyies i va anunciar que reforçaran el control a les inspeccions de la xarxa elèctrica catalana perquè no es repeteixi una situació semblant, mentre que l'oposició de CiU, el PP i Ciutadans va criticar l'incompliment dels plans d'inversions i el passat recent del president Montilla com a ministre d'Indústria. Oriol Pujol (CiU) va demanar l'inici de l'expedient sancionador abans de determinar les responsabilitats perquè la investigació no sigui «a porta tancada» fins després de les eleccions generals.


+ El president de la comissió, Josep Maria Rañé, ahir amb els consellers Saura i Castells.
Ve de la plana anterior
 Foto: A. PUIG

Les tres hores llargues de la sessió de la comissió d'Economia i Finances del Parlament es van dedicar monogràficament a l'apagada elèctrica. El conseller Antoni Castells no va eludir les crítiques a una xarxa «inapropiada i manifestament millorable», i va limitar la responsabilitat de la Generalitat a la funció de vetllar pels serveis públics bàsics –el control de les inversions, les inspeccions de la infraestructura i la qualitat del subministrament i la gestió de l'emergència.

Castells va dir que «no es poden tornar a produir avaries d'una magnitud semblant». Els dos expedients informatius oberts contra Fecsa-Endesa i Red Eléctrica de España (REE) determinaran les causes i les responsabilitats de la incidència. Però Castells va mostrar alguns dubtes sobre el funcionament del sistema contra incendis de la subestació de Maragall i també va qüestionar si la informació proporcionada als abonats de Fecsa-Endesa va ser l'adequada.

En endavant, la Generalitat ha anunciat que reforçarà el control de les inspeccions que les empreses titulars fan sobre les instal·lacions. Castells va prometre que es farà una avaluació semestral de l'estat de la xarxa. El projecte de llei que el govern presentarà a la tardor preveu que el subministrament mai depengui d'una sola subestació i que la Generalitat pugui decidir si una obra és d'interès general i, per tant, prioritària. També s'actualitzaran els plans d'emergència.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Saura, va desgranar l'operatiu dels serveis d'emergència i protecció civil, bastit a partir del pla específic d'emergència municipal de Barcelona. A més del suport dels Mossos d'Esquadra a la Guàrdia Urbana, Saura va destacar que amb el dispositiu per garantir la seguretat en les zones fosques els fets delictius no van augmentar per sobre de la mitjana i tampoc hi va haver cap episodi de saqueig. Les explicacions no van satisfer el diputat portaveu de CiU a la comissió, Oriol Pujol, que les va qualificar «d'informe més propi d'un inspector dels Mossos d'Esquadra que d'un conseller d'Interior». Pujol també va demanar per què no s'havia activat la fase d'alerta del pla de protecció civil de Catalunya (Procicat). El titular d'Interior va defensar que, malgrat que la situació era «molt greu», ja hi havia un pla específic potent per treballar a escala local.EL PASSAT DE MONTILLA
Als tres grups de l'oposició no els va satisfer que el govern català culpés les empreses i van reclamar l'assumpció de responsabilitats polítiques. CiU, el PP i Ciutadans van apuntar el President, José Montilla, pel seu passat al capdavant del Ministeri d'Indústria. El nacionalista Oriol Pujol va recordar que el 2004 Montilla va nomenar Luis Atienza president de REE. Per Daniel Sirera, portaveu del PP, «Montilla semblava més un portaveu de Fecsa que President de la Generalitat» quan va explicar en roda de premsa les indemnitzacions als abonats pactades per la Generalitat amb la companyia privada.

L'anunci de les «indemnitzacions exprés» d'Endesa ha aixecat suspicàcies a CiU, que tem que la fórmula serveixi per «tapar les boques» als que reivindiquen que se saldi el dèficit d'inversió per mantenir la xarxa, però també als afectats que, a canvi, haurien de renunciar a altres reclamacions.ELS CABLES PENDENTS
El portaveu de CiU a la comissió va centrar les crítiques a la gestió del govern en els dos cables per connectar la subestació incendiada de Maragall amb les de Vilanova i la Trinitat, que el pla de l'energia preveia per aquest any i que encara no s'han instal·lat: «Si no haguessin incomplert el seu propi pla, els efectes de l'apagada haurien estat molt menors», va desafiar Pujol, que va denunciar que Endesa no ha fet a Barcelona actuacions compromeses pel 2006. Pujol va acabar exhibint un document que REE va publicar abans de l'apagada i posposa fins al 2016 algunes millores en les infraestructures de transport de l'electricitat a Catalunya.

LES SANCIONS S'AJORNEN
Oriol Pujol va instar la Generalitat a iniciar immediatament el procés sancionador, per evitar que la investigació de les causes de l'avaria i l'aclariment de responsabilitats s'allarguin durant nou o deu mesos i es facin a porta tancada abans de les eleccions generals de l'any vinent.

El conseller Castells va descartar aquesta opció i és partidari d'esperar les conclusions dels expedients informatius. En aquest sentit, va recordar que el darrer govern de CiU va imposar 6 milions de multa a les empreses elèctriques per l'apagada del desembre de 2001, però finalment el TSJC va rebaixar les sancions a 2,2 milions pel fet d'estar mal tipificades.EL PP VOL UNA COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ
El grup del PP registrarà avui la proposta de crear una comissió d'investigació parlamentària per aclarir les circumstàncies de l'apagada, que també secunda Ciutadans, i no es podrà votar fins al setembre. El portaveu del PP, Daniel Sirera, va dir que la comissió aplegaria «tothom», fins i tot els presidents de REE i Endesa.

Els populars van negociar el suport de CiU, que hauria permès la creació automàtica de l'òrgan, però els nacionalistes no veuen clar que serveixi per a gaire més que per confrontar els partits. Des de la federació van veure com Castells, finalment, acceptava escoltar l'oferta de consens de CiU per tirar endavant el pacte nacional d'infraestructures.ANTONI CASTELLS ORIOL PUJOL JOAN RIDAO DANIEL SIRERA SALVADOR MILÀ
CONSELLER D'ECONOMIA PORTAVEU DE CiU PORTAVEU D'ERC PORTAVEU DEL PP PORTAVEU D'ICV
«El govern ha actuat d'acord amb el que havia de fer»
«El govern farà el que calgui, més enllà del seu àmbit competencial, per garantir el servei»
«Després de la instrucció, si cal, s'obrirà un expedient sancionador»

«És sorprenent i una vergonya la incapacitat del tripartit per assumir responsabilitats»
«La crisi encara està oberta perquè el sistema elèctric és precari i ho serà fins d'aquí a vuit o nou mesos»
«Red Eléctrica és la responsable jacobina de l'alta tensió, en règim de monopoli, i Endesa és el ‘holding' privat del PP»
«Som doblement colònia; el sector privat s'uneix també a l'espoli»

«Entre un govern instal·lat al Dragon Khan i un altre que fa vacances, hi ha un terme mitjà»

«Els problemes no són a l'esquerra del govern, sinó en la dreta que actua des de fora»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Entesa contra Endesa

>Puigcercós avisa l'Estat que el govern «es plantarà» per la gestió del Prat

>Clos es compromet a situar la xarxa elèctrica espanyola entre les millors de la UE d'aquí a dos anys

>Mas admet que CDC i UDC s'haurien pogut separar per les discrepàncies en l'estratègia a Madrid

>L'Ajuntament encarregarà un estudi per analitzar la xarxa elèctrica de Tarragona

>Uns veïns recullen firmes contra les molèsties d'un generador

>L'OCU diu que les quantitats de les indemnitzacions són «ridícules»

>Endesa comença a pagar sense aclarir amb quins criteris fixa les indemnitzacions

>Geli diu que la setmana vinent s'hauran fet totes les operacions ajornades

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.