| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


dilluns, 30 de juliol de 2007
>

Una ciutat sembrada de generadors

Set dies després de l'apagada, 166 equips garanteixen la llum però provoquen queixes per soroll i mal funcionament

ANNA BALLBONA AGÈNCIES. Barcelona
Just una setmana després que la gran apagada deixés sense subministrament elèctric 300.000 abonats, Barcelona té un paisatge estrafolari, amb algunes zones realment sembrades de generadors. Aquests equips han fet tornar la llum, però no l'absoluta normalitat a la ciutat. Aquests dies molts veïns s'han queixat del soroll que fan alguns d'aquests equips, del mal funcionament que de vegades pot provocar algun tall esporàdic i perquè són massa vells. La meitat d'aquests grups electrògens no es retiraran fins a mitjan agost. La resta es mantindran com a mesura de seguretat, encara que això no vol dir que hagin d'estar engegats. Sigui com sigui, l'avaria de la subestació de Maragall no estarà reparada fins al febrer de l'any que ve.


 Foto: GABRIEL MASSANA


+ Tres imatges dels generadors elèctrics que es poden veure en molts carrers de Barcelona, alguns de grans dimensions. / Foto: GABRIEL MASSANA

Si a algun turista se li ocorre deixar enrere la Sagrada Família i perdre's pels carrers de més amunt pot comprovar un paisatge dantesc i surrealista. Els carrers Sardenya amb Rosselló, Travessera de Gràcia amb Sicília, Nàpols i Sant Antoni Maria Claret amb Sicília, entre d'altres, estan plens de generadors, que almenys han tornat a portar el subministrament elèctric, però que, en alguns casos, provoquen molèsties importants als veïns (sobretot soroll i fums). També s'han denunciat problemes de funcionament en els equips, que feien que ahir veïns del carrer Dos de Maig encara tinguessin algun tall.

Un generador de grans dimensions, que ocupa la vorera davant d'un bloc al carrer Sant Antoni Maria Claret (els veïns d'aquesta zona no van recuperar la llum fins tres dies després de l'avaria), fumeja i emet un estrèpit considerable: sembla un model de la Segona Guerra Mundial i els veïns, sobretot dels primers pisos, n'estan molt cansats. En José Guizado, que viu al quart pis, encara pot dormir, però la seva dona ha hagut de canviar d'habitació perquè se li fa «insuportable». Un veí que viu aprop del passeig Maragall, l'Agustí Sànchez, es queixa del fum negre del generador que té davant de casa. Des de dilluns a la nit que no poden obrir les finestres i tenen problemes per dormir.

Els models de generadors que, fins i tot només per l'aspecte, es veuen ja més nous, no creen tants problemes. Tot i així, al carrer Nàpols, per exemple, un té els fils estesos de manera precària cap a l'edifici d'habitatges que abasteix.

Les deficiències dels generadors han provocat les crítiques del president del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, que ha reclamat que n'instal·lin de nous i que se'n millori el manteniment. Fernández Díaz critica que molts generadors siguin «vells» o «facin massa soroll».

D'altra banda, aquest dilluns el portaveu d'ICV–EUiA al Congrés, Joan Herrera, presentarà una proposició no de llei amb vuit mesures per millorar la qualitat del subministrament. Entre aquestes mesures, hi ha destinar part dels beneficis de les companyies elèctriques al manteniment i millora de la xarxa. NOTÍCIES RELACIONADES

>Fecsa-Endesa comença a pagar avui

>Mas no es creu el «rei Mides Zapatero»

>Barcelona no recupera la normalitat una setmana després de l'apagada

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.