| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 23 d'abril de 2021


dissabte, 28 de juliol de 2007
>

La subestació de Maragall no estarà reparada fins al febrer de l'any que ve

Fecsa Endesa diu ara que un segon cable de 110 kV va caure dilluns a causa d'una sobrecàrrega a la xarxa de REE

EMMA ANSOLA. Barcelona
Red Eléctrica de España trigarà a reparar la subestació del passeig Maragall gairebé mig any, fins al febrer del 2008. D'aquesta subestació en depèn que a Fecsa Endesa li arribi el subministrament elèctric en alta tensió per després distribuir-la per la xarxa. Per aquest motiu el dispositiu provisional, que Fecsa Endesa va assegurar que milloraria en els pròxims dies amb la connexió del cable de mitjana tensió entre Vilanova i Maragall, durarà fins al gener en espera que REE pugui enllestir els desperfectes de Maragall. Pel que fa a les causes de l'incident, Fecsa Endesa va apuntar que un segon cable entre l'estació de Collblanc i Can Jardí va caure possiblement a causa d'una sobrecàrrega en la xarxa debilitada des del juny per les obres del carrer París.


+ Un operari de Fecsa treballa a la subestació de Maragall. Foto: EFE JULIAN MARTÍN

Els desperfectes que va causar l'esllavissada d'un mur al juny al carrer París per les obres de l'empresa Bayer poden ser més greus del que en un primer moment es pensava. Fecsa Endesa va reconèixer ahir que arran d'aquest incident i després d'haver detectat baixades de tensió a la xarxa de 220 kV, propietat de REE, va activar el pla d'emergència Cobar, que traçava els punts vulnerables de la ciutat i ja preveia un equip de contingència amb grups electrògens en zones vulnerables, alguns dels quals són els que s'han instal·lat als carrers de la ciutat.

REE ja va admetre que les obres del carrer París van afectar el cable de 220 kV que la companyia té entre Collblanc i Urgell. Segons la versió facilitada ahir pel conseller delegat de Fecsa Endesa a Barcelona, l'estat de la xarxa de 220 kV després de l'esllavissada podria haver debilitat el cablejat de 110 kV propietat de la companyia.CAU UN SEGON CABLE
Així ho interpreta la companyia després que hagi detectat que el mateix dilluns es va produir el trencament d'un segon cable entre la subestació de Collblanc, la primera que va resultar afectada per la caiguda del primer cable, i la de Can Jardí. «El trencament d'aquest segon cable es deu possiblement a una sobreintensitat en la xarxa», va dir Miranda a causa de les obertures i els tancaments que pateix la xarxa de 220 kV entre Collblanc i Urgell i que va resultar danyada per l'esllavissada de terres al carrer París. «Les proteccions van funcionar perquè a les nostres subestacions no hem patit danys, el que no va funcionar són les proteccions de les subestacions de REE perquè el curtcircuit elèctric s'hauria limitat a la central de Collblanc», reitera el conseller delegat. Fins i tot Miranda va anar més enllà en assenyalar que arran de les nevades del 2001 es va demostrar que la xarxa elèctrica d'alta tensió de REE era dèbil. Miranda va remarcar que incidents que afecten tantes persones, com les 300.000 en l'apagada de dilluns a Barcelona, solen està provocades per problemes en xarxes d'alta tensió.

Amb tot Miranda va voler deixar clar que les causes de l'incident elèctric se sabran perfectament gràcies a les caixes negres que es guarden a les subestacions elèctriques i on queden registrats tots els incidents, tal com passa en els avions.

El delegat de Fecsa Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, va explicar que la subestació de Collblanc està immersa en un procés de reubicació. «El cable de 110 kV feia més de 20 anys que estava damunt de l'estació i mai havia passat una cosa així», deia Rovira. No obstant això, va avançar que l'any vinent ja «no hi seria».ESFORÇ INVERSOR
El conseller delegat de Fecsa Endesa també va voler relatar el nivell d'inversions que la companyia porta a terme a Catalunya i molt especialment a Barcelona. Segons Miranda, entre el 2002 i el 2006 es van invertir 5.200 milions, 500 dels quals es destinaven a la xarxa de distribució. Unes inversions que han demostrat funcionar, ja que Catalunya «té conjuntament amb Canàries el menor nombre d'interrupcions en el servei elèctric a l'Estat», va dir. «I en el cas de Barcelona aquesta xifra és millor que la de Madrid quan fa uns anys no ho era», va afegir. Les futures inversions de la companyia a Catalunya superen els 3.000 milions d'euros, segons va dir el conseller delegat de Fecsa Endesa.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un 50% dels grups electrògens es retiraran a mitjan agost

>Montilla demana disculpes a la ciutadania però no responsabilitza ningú de l'apagada

>Crítiques de CiU i el PP a Montilla i d'ICV i ERC a Zapatero

>La interconnexió elèctrica tindrà traçat i calendari per la cimera de desembre

>Zapatero vol recuperar la iniciativa política amb una visita llampec

>Plataforma embrionària

>Continuen els talls

>Mayol acusa Fecsa Endesa d'haver aturat les inversions a Barcelona l'últim any i mig

>Renfe s'uneix al desgavell

>L'embús de Sants bloqueja el Maresme, el Garraf i el Vallès

>Indignació als trens que van cap a la platja

>Perdonin les molèsties

>Punt i a part. L'Estat encara no ha recuperat els 7,4 milions que va perdre amb la vaga del Prat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.