| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 13 d'agost de 2020


divendres, 27 de juliol de 2007
>

Descobreixen que el Col·legi d'Advocats de Figueres és més antic del que es pensaven

Documents del 1841 el converteixen en el segon de Catalunya

FIDEL BALÉS. Girona
L'advocat i historiador de dret de Santa Cruz de Tenerife, Santiago Yanes Pérez, va descobrir fa dos mesos que, contrariament al que es creia fins ara, el Col·legi d'Advocats de Figueres no es va fundar el 1869, sinó 28 anys abans. Yanes va presentar la seva investigació ahir al vespre a l'acte de cloenda del curs judicial a la seu del Col·legi d'Advocats de Figueres.

La troballa de l'advocat Santiago Yanes converteix el Col·legi d'Advocats de Figueres en el segon més antic de Catalunya, després del de Barcelona. Yanes va explicar que havia trobat la referència de l'antiguitat del col·legi alt-empordanès en un expedient que el degà i el secretari de la junta de govern del Col·legi d'Advocats de Figueres van adreçar al Ministeri de Justícia el 29 de juliol de 1841. Segons aquesta dada, la institució que agrupa els advocats alt-empordanesos diumenge que ve complirà 166 anys.

Yanes va explicar que durant la Guerra Civil es van destruir molts documents i això va fer que els col·legis d'advocats perdessin bona part del seu fons documental. «Per les dades que es coneixen, el de Figueres es converteix en el segon col·legi d'advocats més antic de Catalunya» va dir Yanes, que sosté que encara poden aparèixer noves dades, fins ara desconegudes, d'altres col·legis d'advocats.

L'advocat tinerfeny va explicar que, tot visitant la plana web del col·legi de Figueres, li va sobtar que allà s'anunciés que la fundació de la institució s'havia fet l'any 1869, quan ell ja tenia la data del 1841. Llavors va ser quan es va posar en contacte amb el degà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Jaume Torrent, per fer-li saber aquesta nova dada que el fa més antic que el de Girona, que data del 1850, segons va explicar Yanes.



L'ADVOCADA MÉS ANTIGA
Les investigacions de Yanes també van capgirar la creença estesa fins fa poc que la primera dona de l'Estat que es va dedicar a l'advocacia havia estat l'advocada Victoria Kent, que es va col·legiar en el col·legi madrileny el 1925. Rebuscant entre les llistes de col·legiats de tots els col·legis d'advocats de l'Estat, Santiago Yanes va descobrir que en el de València s'hi va col·legiar l'advocada Maria de la Ascensión Chiribella Marín el 1922.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.