| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de juliol de 2022


divendres, 20 de juliol de 2007
>

Piqué plega com a president del PP tip dels entrebancs de l'ala dura de Madrid

Es considera desautoritzat per la interpretació dels nomenaments de campanya i Francesc Vendrell també dimiteix

EMILI AGULLÓ. Barcelona
Josep Piqué ha dit prou. Plega com a president del PP a Catalunya tip dels entrebancs de l'ala dura representada per Ángel Acebes i Eduardo Zaplana, que no han parat de posar entrebancs al seu projecte polític de dreta liberal i moderada a Catalunya. Piqué va enviar una carta ahir a Mariano Rajoy, a qui exculpa, en sentir-se desautoritzat per com s'han interpretat –a parer de Piqué per filtracions interessades de Madrid– els nomenaments del comitè electoral del partit a Catalunya, que el fins ara líder del PP assegura que va pactar amb Rajoy per no dimitir abans. Piqué esperava que ahir Rajoy o Acebes desautoritzessin les interpretacions periodístiques i, com que no van fer-ho, va considerar que no podia afrontar ni la campanya electoral com a candidat, ni dirigir el partit.


+ Piqué, aquesta setmana amb Ángel Acebes, el secretari general, a Girona. Foto: MANEL LLADÓ

Piqué va comunicar la decisió ahir a la tarda i per carta al president del partit, Mariano Rajoy, «després de constatar la voluntat de la direcció nacional del partit d'imposar un replantejament estratègic a Catalunya perjudicant la imatge i l'autoritat personal del seu president a Catalunya i del seu equip». Rajoy va mirar de frenar la dimissió, sense èxit, a través de diverses converses telefòniques al llarg del dia. Piqué exculpa Rajoy, però indica que no pot ser que s'aprofitin uns canvis pactats per intentar erosionar la seva imatge i transmetre que el partit a Catalunya és una sucursal de Madrid. Piqué havia admès les mancances en l'estructura del partit i estava d'acord a fer canvis i donar confiança a més gent. És més, en la carta a Rajoy revela que fa uns dies ja li havia escrit per deixar el partit i la política per raons «que segueixen sent vàlides». Però que ha continuat treballant en circumstàncies «gens fàcils». Però Piqué es va comprometre amb Rajoy a continuar fins a les eleccions espanyoles només per ajudar-lo, pensant que això comportava «reforçar» la seva autoritat i fent els canvis necessaris, però no per l'episodi de la filtració, que l'entorn del dimitit president del PP català va titllar de «mala fe». En l'equip que prepararà la campanya de les espanyoles a Catalunya no hi ha homes de confiança de Piqué com ara Francesc Vendrell i Rafael Luna i «algú amb molt de pes a Génova» va filtrar que era una «imposició» d'Ángel Acebes. Amb tot, aquesta setmana no s'ha vist Piqué precisament entusiasmat al costat d'Acebes.

Des del PP de Catalunya insistien que l'organigrama havia estat consensuat entre Piqué, Rajoy i el mateix Acebes, però el fet que des de la direcció de Madrid no es desmentís la informació, que es pot interpretar com una desautorització de la línia estratègica i l'anomenat «gir catalanista» impulsat per Piqué, va precipitar-ne la decisió.

Arran de l'anunci del president del PP català, el vicesecretari general, Francesc Vendrell, també va presentar la seva dimissió de les responsabilitats en l'executiva del partit. Vendrell, fins i tot, no va descartar plegar del càrrec de portaveu parlamentari després de les vacances si igualment se sentís «desautoritzat» com a tal.

Els coordinadors de l'equip de campanya a Barcelona són Alberto Fernández Díaz, el portaveu parlamentari Daniel Sirera –que va «respectar» la decisió–, i el secretari executiu d'organització i portaveu municipal a Badalona, Xavier García Albiol, que ahir a la tarda va «lamentar la notícia». Tot i això, Albiol va deixar clar que «el projecte del partit està per sobre de les persones». A Girona la campanya la coordina Alícia Sánchez Camacho, i a Lleida, Pilar Arnalot. Altres fonts del sector crític de Piqué dins del PP català van assegurar que el futur del PP català es decidirà des de la seu madrilenya del carrer Génova perquè consideren que la situació ha estat provocada des d'allà i, per tant, ara «s'haurà d'encarrilar».

Pel que fa a la successió de Piqué al capdavant del partit, Sirera i Albiol són els més ben situats després d'haver estat designats per dirigir la campanya dels populars. Avui la cúpula celebrarà un comitè executiu extraordinari. Amb la dimissió de Vendrell i Piqué, el màxim càrrec el té Luna com a secretari general.

Piqué ha acabat pagant el fet de ser nomenat per José María Aznar i no haver tingut mai el suport total de dirigents amb molts anys en el partit, que en ocasions s'han unit, malgrat no ser afins ideològicament, contra el nouvingut i el seu equip fidel. NOTÍCIES RELACIONADES

>Un any i mig després del primer intent de dimissió

>Els partits lloen la moderació de Piqué i preveuen un gir a la ultradreta

>Piqué planta Rajoy i dimiteix de president del PP

>Piqué planta Rajoy

>Piqué planta Rajoy

>Piqué planta Rajoy i dimiteix de president del PP a Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.