| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 4 d'octubre de 2022


dijous, 12 de juliol de 2007
>

Els experts són contraris a retardar l'excarceració d'agressors sexuals

La fiscalia estudia aplicar la doctrina Parot al violador de la Vall d'Hebron, en llibertat al setembre

CARME LÓPEZ. Barcelona
La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert la caixa dels trons en anunciar que estudia la possibilitat de demanar per a assassins i violadors reincidents el compliment íntegre de la pena, tal com es fa amb els terroristes. Mentre que les víctimes aproven la proposta, els experts en l'àmbit jurídic i mèdic opinen que la mesura seria un «pegat», que no té encaix en la legislació i que suposa acceptar la impossibilitat de reinserir en la societat aquests individus, que tard o d'hora surten en llibertat. La imminent excarceració del violador de la Vall d'Hebron, condemnat per quinze agressions sexuals, afegeix urgència al debat.


La proposta de la fiscalia es basa en l'aplicació de la doctrina Parot, la resolució del Suprem sobre el cas del terrorista d'ETA Henri Parot. La sentència eliminava els beneficis penitenciaris, com ara sortides, en calcular la seva concessió sobre la totalitat de la condemna, i no sobre el límit legal de compliment, fixat en 30 anys.

La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decidirà abans de l'agost si demana als jutges l'aplicació d'aquesta doctrina per a violadors i assassins reincidents. Un dels casos que ja té sobre la taula és la sortida en llibertat, prevista per al setembre, de José Rodríguez Salvador, el violador de la Vall d'Hebron, segons El Periódico. Condemnat a 309 anys de presó, Rodríguez Salvador només ha complert 16 anys, els mateixos que un altre violador en sèrie reincident, Alejandro Martínez Singul, excarcerat fa un mes i mig.

L'advocada María José Varela, fundadora de l'Associació d'Ajuda a Dones Agredides Sexualment, va representar setze de les víctimes que acusaven el violador de la Vall d'Hebron. «Ens semblaria més just», diu Varela sobre la proposta de la fiscalia, i recorda que, en el judici, les víctimes ja van demanar aquesta fórmula «i la sala no ho va concedir».

Però no tothom dóna suport a l'endarreriment de les excarceracions d'aquests interns. Pel president de la secció penal del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Lluís Batlló, la proposta és una «solució barata». «La cara seria trobar una fórmula de vigilància postcompliment de la pena i un tractament que l'orientés en la reinserció real», sosté. «No podem dir ‘com que són perillosos que s'estiguin tota la vida a la presó'», afegeix.

«És un disbarat, i a més a més, inconstitucional», opina el catedràtic de dret penal Joan Queralt. «Si la llei és insuficient no es poden fer trampes», valora el catedràtic, per qui, per actuar en aquests casos, primer s'hauria de canviar la llei dins el marge que preveu la Constitució.

La portaveu de l'agrupació de metges forenses de Metges de Catalunya, Carme Cox, està a favor de l'aplicació de mesures de seguretat en el medi obert però «sempre després d'estudiar cada cas en particular» i tenint molt en compte l'informe mèdic.

Segons el psicòleg forense Bernat Tiffon, en aquest diagnòstic sobre el perill de reincidència dels delinqüents sexuals i els homicides cal analitzar «variables del subjecte i del seu entorn social, si és benigne o maligne». No obstant això, reconeix que «hi ha un risc conductual i social que se'ls pot escapar». NOTÍCIES RELACIONADES

>Viola una veïna a casa seva, tot i haver-hi la dona i els fills

>17 anys per haver atacat un menor

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.