| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de desembre de 2021


dissabte, 7 de juliol de 2007
>

Instal·len xarxes a l'Onyar, a Girona, per evitar que els peixos vagin a l'aigua poc fonda i morin

El poc cabal del riu provoca que hi hagi deficiència d'oxigen

DAVID BRUGUÉ. Girona
L'Ajuntament de Girona va instal·lar ahir una xarxa a dos punts de l'Onyar al pas per la ciutat que tenen poca profunditat per evitar, d'aquesta manera, que els peixos hi accedeixin i morin. Es tracta del tram comprès entre la plaça Catalunya i el final del carrer del Carme i, segons el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, l'origen del problema és la poca aigua que porta el riu, cosa que fa que els peixos més grans tinguin problemes d'oxigen. La situació s'ha agreujat la darrera setmana.


+ Les xarxes que es van instal·lar ahir al matí per evitar la mort de més peixos a l'Onyar. Foto: MANEL LLADÓ

El problema es concentra al tram del riu que té el llit cimentat, és a dir, des del final del carrer del Carme fins a la plaça Catalunya. Normalment és un tram on ja hi passa poca aigua, però a causa de la sequera aquests dies encara n'hi passa menys. A més, les temperatures de l'estiu fan que el formigó s'escalfi molt i que, per tant, l'aigua també estigui molt calenta. Cada estiu passa que apareixen alguns peixos morts per la calor, però segons explica Feliu, la darrera setmana s'ha agreujat el problema i s'han recollit vora de 400 carpes i barbs, sobretot de grans dimensions, perquè tenen més necessitat d'oxigen.

L'Ajuntament i l'Agència Catalana de l'Aigua van fer anàlisis de la qualitat de l'aigua i no s'hi ha detectat cap problema, per la qual cosa s'ha optat per col·locar unes malles que impedeixen l'accés dels exemplars més grans a la zona d'aigües poc profundes. La xarxa té forats de cinc centímetres, que permeten que l'aigua passi sense dificultat, així com els amfibis o els peixos de petites dimensions. Però és terreny acotat per als més grans. Feliu reconeix que a la xarxa previsiblement s'hi anirà acumulant brutícia, però va assegurar que s'anirà retirant. Paral·lelament també s'han tret algues del fons, ja que sobretot a la nit consumeixen molt d'oxigen del fons. També es tindrà especial cura del tram que va des de la sortida de la sèquia Monar fins al principi de la plaça Catalunya, ja que són aigües mortes i encara hi ha força exemplars.

D'altra banda, la Plataforma en Defensa de les Hortes i Ribes del Ter i Aiguabarrejos del Ter al Gironès ha criticat que la zona d'aiguamolls que es fa a les hortes de Santa Eugènia s'ha començat en ple període reproductor de la fauna, incomplint les condicions de l'ACA, que en aquests casos obliga a aturar els treballs entre els dies 1 de març i 1 d'agost, segons l'entitat. NOTÍCIES RELACIONADES

>Instal·len xarxes a l'Onyar, a Girona, per evitar que els peixos vagin a aigües poc fondes i morin

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.