| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 9 d'agost de 2022


dimarts, 3 de juliol de 2007
>

La guerra amb els xiïtes i Al-Qaida
El Iemen, país d'origen de la família d'Ussama Ben Laden, cap visible d'Al-Qaida, ja era assenyalat pel govern dels Estats Units com un refugi d'extremistes islàmics, i en particular d'integrants d'Al-Qaida. A més, aquest país es debat en un conflicte intern entre el govern i la insurgència xiïta, tot i que el passat 19 de juny va entrar en vigor un acord d'alto el foc que hauria de posar fi a tres anys de conflicte, que ha causat més de 4.000 morts. Segons aquest acord, els rebels han d'entregar les seves armes pesants al govern, mentre que aquest ha de posar en llibertat els presos rebels, sufragar la reconstrucció dels pobles destruïts pels enfrontaments i contribuir a ajudar a la tornada a les seves llars dels desplaçats, que es calcula que són més de 30.000 persones.

L'aixecament xiïta va començar el juny del 2004 quan el clergue Hussein Badr Eddin al-Hawthi va ordenar als seus seguidors alçar-se en armes contra el govern. Després de la mort d'aquest, el seu germà, que lidera el grup rebel, ha negat que hagi rebut finançament de Líbia i l'Iran, i acusa de corrupció el govern pels seus estrets vincles amb Occident. L'executiu, per la seva banda, acusa el grup de terrorisme, sedició i d'incitar a l'odi contra els Estats Units.

Per intentar combatre el terrorisme islamista, les agències de seguretat nord-americanes operen des de fa anys al Iemen i són freqüents els assassinats selectius de presumptes membres d'Al-Qaida. Després dels atemptats de l'11-S, el govern del Iemen va declarar el seu suport a la guerra contra el terrorisme proclamada pel president George Bush.

El Iemen és el país més convuls de la península aràbiga i té més de 22 milions d'habitants. NOTÍCIES RELACIONADES

>17 morts a l'estranger

>L'Audiencia Nacional obre diligències prèvies per investigar l'atac terrorista

>Moren set turistes catalans i bascos en un atemptat amb cotxe bomba al Iemen

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.