| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 4 de març de 2021


dimarts, 19 de juny de 2007
>

Hereu ofereix a CiU presidir 4 districtes per evitar pactes entre l'oposició

El govern en minoria inicia les converses amb Trias, PP i ERC per desbloquejar aspectes cabdals

MARIONA SÒRIA. Barcelona
El govern en minoria de Barcelona ha començat l'ofensiva per buscar aliats i desbloquejar alguns acords bàsics per començar a fer feina. Asseguren que busquen consensuar, entre tots, «unes noves regles de joc». Ahir Jordi Hereu va rebre al seu despatx el cap de CiU, Xavier Trias, a qui va oferir la presidència dels quatre districtes on la federació ha estat la força més votada. Hereu s'avança així a un possible pacte entre CiU i ERC per repartir-se els districtes on PSC i ICV-EUiA no sumen majoria.


Ara, el que corre més pressa és un acord perquè el govern d'Hereu i Imma Mayol, d'ICV-EUiA, pugui aprovar la composició i el funcionament de les comissions de govern, peces clau perquè l'Ajuntament pugui començar a treballar qüestions de ciutat. Com que l'aprovació, que s'ha de fer en un ple extraordinari a mitjan juliol, requereix majoria absoluta, Jordi Hereu ja ha començat les converses amb els grups de l'oposició, CiU, PP i ERC. Divendres passat, just abans que Jordi Hereu fos nomenat alcalde oficialment, el PSC ja es va reunir amb ERC. La qüestió tractada, però, no va transcendir.

Segons fonts del govern, PSC i ICV-EUiA buscaran, a partir d'ara i en les pròximes setmanes, pactar «noves regles de joc entre tots» perquè la situació en minoria del govern no bloquegi el funcionament de l'Ajuntament. I això implicarà posar-se d'acord en qui presidirà les comissions –un pacte que el govern buscarà, segurament, amb el seu soci «preferent», Jordi Portabella, d'ERC–, la dels districtes i la presidència d'algunes empreses municipals.

Aquestes negociacions van començar formalment ahir, amb una reunió de més de dues hores entre Jordi Hereu i el cap de CiU a Barcelona, Xavier Trias, en què l'alcalde va oferir-li la presidència de quatre districtes per haver estat la llista més votada. Serien, doncs, les presidències de Sarrià-Sant Gervasi (on CiU té majoria absoluta), les Corts, l'Eixample i Gràcia. El PSC s'avançaria, d'aquesta manera, per impedir que els tres grups de l'oposició arribin a pactes entre ells per acabar presidint els districtes on PSC i ICV-EUiA no tenen la majoria, que són tots els que els va oferir Hereu ahir, més Sants-Montjuïc. A la sortida de la reunió, Trias va assegurar que un pacte en aquest sentit «no em convé», perquè això significaria que el PSC podria conservar la presidència de Sants-Montjuïc, ja que ha estat la força més votada d'aquest districte, però que, no obstant això, no té la majoria.

«Això no és una negociació a dos», va dir, «sinó a quatre o a cinc». Trias, que va tornar a criticar que Hereu ja hagi repartit les regidories de districte –la figura executiva amb poders reals sobre el territori– als seus regidors, va assegurar que CiU no es resignarà a aconseguir que Hereu rectifiqui. «A la vida no pots rendir-te», va dir. Trias va assegurar que la conversa amb Hereu, que seguirà aquests dies a través del telèfon, va servir-li per deixar clar que, en aquest mandat, a «l'Ajuntament s'ha de veure que hi ha pluralitat». El cap de CiU va oferir-se per fer «una oposició que no paralitzarà la ciutat».

Va assegurar que també van parlar del traçat del TAV. «Li he dit que no estic d'acord amb el projecte», va explicar, sense més detalls.

Hereu ja ha anunciat que seguirà aquests contactes amb la resta de l'oposició. Ara ja només li queda reunir-se, formalment, amb Alberto Fernández Díaz, del grup municipal del PP.

Jordi Hereu va dedicar la tarda d'ahir a fer la seva primera visita, com a alcalde, als barris de Vallbona i de Ciutat Meridiana, on es va veure amb els representants veïnals. Hereu va passar per la residència de gent gran de Vallbona, per la zona de l'antic Rec Comtal i pel Mirador de les Escultures.

REGIDOR DE DISTRICTE

És l'autèntic representant de l'alcalde en els districtes. Per això els tria l'alcalde d'entre els regidors de govern. Té les mateixes potestats que l'alcalde, com dirigir l'administració, disposar les despeses, organitzar els serveis, sancionar i coordinar-se amb els serveis generals


PRESIDENT DE DISTRICTE

És nomenat a proposta dels consellers de districte, nomenats depenent dels resultats obtinguts per cada partit al districte. Convoca i presideix les sessions del consell de districte però no té cap funció executiva. L'alcalde podria delegar-li alguna altra funció, però s'hauria de canviar el reglament


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Hereu: «Nosaltres no som prepotents»

>Trias insinua que podria haver pactat amb el PSC

>«Esquerra és responsable de la seva manca de perfil polític, i no nosaltres»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.