| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 1 de març de 2021


dimarts, 19 de juny de 2007
>

Catalunya ja triplica l'augment d'emissions de CO2 acordat en el protocol de Kyoto

El conseller de Medi Ambient diu que Catalunya està lluny de complir-lo

EMMA ANSOLA. Barcelona
«No anem bé.» Aquesta és la primera conclusió a què va arribar ahir la comissió interdepartamental del canvi climàtic després d'analitzar l'increment d'emissions de CO2 a Catalunya durant el 2005 i que se situa en un 47% respecte al 1990, tres vegades més que l'augment acordat a Kyoto, que havia de ser d'un 15%. A la resta de l'Estat aquest augment va ser d'un 52%. El govern català centra ara els esforços a reduir les emissions en el transport, els residus i l'agricultura.


+ El trànsit genera gran quantitat de CO2. A la imatge, a Barcelona. Foto: LLUÍS CRUSET

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va presentar ahir un estudi que per primera vegada analitza les emissions que s'han produït a Catalunya el 2005 respecte al 1990, l'any base que marca el protocol de Kyoto. «No anem bé, ens queda molt per complir els objectius de Kyoto, per la qual cosa necessitem un pla d'acció immediat», va dir ahir Baltasar després de la reunió de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, l'organisme que ha d'elaborar el pla de xoc. Un pla, però, que no arribarà fins a final d'any un cop se celebri, cap a la tardor, la primera convenció del canvi climàtic, on s'analitzaran i es faran aportacions al primer esborrany. Així Catalunya tindrà abans el pla de xoc que no pas l'estratègia catalana de lluita contra el canvi climàtic, la versió estatal de la qual està previst que presenti a final d'aquest mes de juny el Ministeri de Medi Ambient.

Segons les dades analitzades durant el 2005, Catalunya va emetre un total de 59.645.237 tones de CO2, un 66% de les quals corresponen al sector difús, cosa que correspon al transport per carretera (23%), residus (5%) i agricultura (8,34%). El 34% restant correspon a les emissions del sector industrial que estan regulades per la directiva de comerç d'emissions, que permet comprar i vendre els drets assignats.

Aquestes emissions representen a Catalunya un 47% –a la resta de l'Estat la xifra és d'un 52%– més del que s'emetia l'any 1990 quan, en canvi, el protocol només permet augmentar-les un 15% durant el període 2008-2012. Un augment, però, que l'Estat espanyol ja ha negociat a l'alça i que ha quedat xifrat en un 37% gràcies al 2% que es recupera per l'absorció de CO2 que fan els boscos, més un 20% que l'Estat té previst comprar a través de la realització de projectes nets en CO2 en altres països.

En vista d'aquesta situació i per aconseguir arribar a no superar com a mínim aquest augment permès d'un 37%, el Departament de Medi Ambient calcula que haurà de reduir, en el sector dels difusos, una mitjana anual durant el període 2008-2012 de 5,33 milions de tones de CO2. Aquest descens de les emissions està previst que s'aconsegueixi, a més a més, de les mesures ja en vigor que preveu el pla de l'energia o el decret d'ecoeficiència, en el pla de xoc que inclourà mesures centrades sobretot en el transport per carretera. D'aquí, la importància que pròximament tindrà l'avaluació ambiental que haurà de fer el Departament de Medi Ambient sobre plans i programes del govern com, per exemple, el de mobilitat i on s'haurà d'avaluar l'increment d'emissions que suposa l'aplicació d'aquest pla en el panorama general.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.