| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 d'octubre de 2021


divendres, 15 de juny de 2007
>

Benet, Xirinacs i els senadors reials
En l'elecció de senadors, regida pel sistema majoritari i no proporcional, la victòria en aquelles primeres eleccions del 15 de juny del 1977 va ser per a la coalició Entesa dels Catalans, formada per socialistes, comunistes, ERC i altres independents, i que va obtenir la majoria absoluta a les quatre circumscripcions.

Dels setze senadors que s'havien d'elegir a Catalunya (quatre per circumscripció) l'Entesa dels Catalans en va obtenir dotze (el màxim possible per candidatura; és a dir, tres per circumscripció i, a més, en els tres primers llocs per ordre de vots). El més votat va ser Josep Benet, per Barcelona, que es va convertir alhora en el senador més votat de l'Estat, amb 1.328.607 vots (curiosament, la llista més votada de diputats, la del PSC-PSOE encapçalada per Reventós, havia assolit només 712.272 vots).

Els altres senadors de l'Entesa dels Catalans que van ser elegits eren Francesc Candel i Alexandre Cirici (per Barcelona); Josep Anton Baixeres, Carles Martí i Josep Subirats (per Tarragona); Rossend Audet, Josep Ball i Felip Solé Sabarís (per Lleida), i Jaume Sobrequés, Salvador Sunyer i Pere Portabella (per Girona).

A banda dels de l'Entesa dels Catalans, també van obtenir acta de senador, a Tarragona, Emili Casals (UCD); a Lleida, Maria Rúbies (CDC), i a Girona, Francesc Ferrer (CDC). Un cas especial va ser el del capellà escolapi Lluís Maria Xirinachs, que va presentar una candidatura unipersonal i va resultar elegit a Barcelona, en el quart lloc, amb 550.678 vots. Segons explica en el seu diari personal, Xirinachs va passar el dia de reflexió davant de la Model (feia un any i mig que ho feia); el dimecres 15 de juny va anar a votar a primera hora del matí i va fer cua esperant que obrís el col·legi electoral, i a les nou en punt ja era altra vegada «a l'oficina», demanant l'amnistia.

Actualment la figura de senador per designació reial ja no existeix, però l'any 1977 el rei Joan Carles I va nomenar a dit quaranta senadors, dels quals quatre van ser a Catalunya: Andreu Ribera i Rovira, Martí de Riquer i Morera, Maurici Serrahima i Bofill i Josep Maria Socías Humbert. NOTÍCIES RELACIONADES

>L'esbós del mapa polític català

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.