| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 25 d'octubre de 2020


dimecres, 13 de juny de 2007
>

El Port s'apressa a enderrocar la casa ocupada de la Barceloneta per evitar que hi tornin a entrar

La CGT el denuncia perquè va iniciar els treballs sense els requisits de seguretat

ROSA DÍAZ. Barcelona
La casa ocupada de la Barceloneta està a punt de desaparèixer. Amb presses, com van admetre fonts del Port, ahir van començar els treballs d'enderroc de l'edifici, just després de desallotjar-lo per segon cop. Les primeres hores de la demolició, però, van esdevenir un espectacle insòlit que van seguir nombrosos espectadors. La màquina d'enderrocs va començar a trencar la façana sense les mesures mínimes de seguretat, segons la denúncia que la CGT va presentar ahir a Inspecció de Treball.


+ Els treballs d'enderroc de l'antiga caserna de la Barceloneta, ahir. Foto: ANDREU PUIG

Un cordó policial a pocs metres de l'edifici, donant l'esquena als enormes blocs de mur que queien des d'un novè pis, i una tanca prima eren els elements que delimitaven ahir l'escàs perímetre de seguretat de l'enderroc de l'antiga caserna de la Barceloneta. Elements que, d'altra banda, només delimitaven la façana principal, i no la façana lateral ni la del darrere de l'edifici, que estaven sense cap mena de protecció. L'aigua per evitar els núvols de pols va arribar tard i també va tenir poc efecte. Els treballs van començar sense alertar els edificis a tocar de la caserna. És el cas del restaurant Perú, que estava obert i tenia públic a dins quan van començar l'enderroc, segons testimonis presencials. El van obligar a tancar després, per seguretat. Els blocs de pedra i grans trossos de bigues de ferro van estar caient a la vorera de l'avinguda de Joan de Borbó i van crear una enorme muntanya de runa a poca distància de la gent, durant unes quantes hores. El temps que va durar la primera part de l'operació, que va consistir a obrir l'edifici de dalt a baix per la meitat, per tal d'evitar, segons va informar l'Autoritat Portuària, que els esquàters el tornin a ocupar, com ho havien fet la primera vegada que el van desallotjar ara fa catorze dies.

Aquesta primera part de l'enderroc de l'antiga caserna va suscitar una gran expectació entre molts vianants que passaven i veïns del barri, que no s'acabaven de creure el que veien. «És una demostració de força i del que és capaç de fer el Port, passar per damunt de tot», comentava la presidenta de l'associació de veïns de l'Ostia, Emília Llorca.

El procediment inicial de l'enderroc, que segons fonts del Port es va fer «al més ràpidament possible per evitar una nova ocupació», ha suscitat una denúncia davant del servei d'inspecció de la direcció provincial de Treball i Seguretat Social per part del sindicat CGT. Membres d'aquesta organització van presenciar els treballs i van denunciar que s'estaven desenvolupant «amb serioses deficiències». En la seva denúncia, la CGT remarca el fet que els operaris anaven sense casc i sense protecció, i que «no es respectava el perímetre de seguretat», fins al punt que «una biga de ferro de més de 5 metres s'ha precipitat a menys d'un metre i mig de les persones que hi havia a sota».

El Port va informar que ahir mateix, després de la primera part de la intervenció, l'empresa va començar a delimitar amb una tanca més gruixuda un perímetre de seguretat. Els treballs, que segons el Port es procurarà que tinguin el mínim d'impacte sobre el carrer, continuaran uns dos o tres dies fins que el bloc estigui totalment derruït. En l'espai que quedarà, l'Ajuntament hi construirà habitatge social.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.