| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 17 de gener de 2022


dijous, 7 de juny de 2007
>

Tres informes encarregats per la Sagrada Família desaconsellen el TAV per Mallorca

El patronat que gestiona el temple anuncia que recorrerà davant els tribunals l'actual traçat pel centre de la ciutat

PAULA MERCADÉ. Barcelona
Unes hores abans que el Ministeri de Medi Ambient donés llum verd a l'actual traçat, el patronat de la Sagrada Família advertia que aniria als tribunals si s'aprovava el projecte amb el recorregut pel centre de la ciutat. «Si cal anirem fins a l'Audiencia Nacional», deia el president del patronat, Joan Rigol. El patronat va exhibir ahir tres nous informes tècnics que desaconsellen fer el túnel pel costat del temple. Segons un d'aquests estudis, els sondejos al subsòl fets per l'Adif, responsable d'executar les obres del TAV, no permeten conèixer bé el terreny que s'hauria de perforar per construir el túnel. Un altre estudi alerta que ja pot representar un perill la construcció de la pantalla protectora per al temple proposada pel Ministeri de Foment.


+ Les obres de la Sagrada Família, des de dalt d'una de les torres del temple de Gaudí. Foto: QUIM PUIG

El president del patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, i l'arquitecte en cap del temple, Jordi Bonet, feien ahir al migdia, abans de saber-se la decisió del ministeri de tirar endavant el túnel, el balanç anual del nombre de visitants i explicaven l'estat de les obres davant els mitjans de comunicació. Van centrar gran part de la compareixença a carregar contra el projecte del túnel del tren d'alta velocitat (TAV) pel centre de la ciutat que ha de passar pel carrer Mallorca, a tocar de l'obra de Gaudí. Rigol va advertir que prendran mesures legals «denunciant el projecte davant l'Audiencia Nacional» si s'aprova el projecte del TAV pel centre de la ciutat. En altres ocasions Rigol ja havia explicat que les intencions del patronat eren recórrer als tribunals, seguint sempre les indicacions de l'advocat que treballa per a la institució .

D'altra banda, Rigol i Bonet van presentar les conclusions de tres nous informes tècnics encarregats pel patronat. En un d'aquests estudis, redactat pels enginyers industrials Rafael Casals i Santiago Cardenal, els sondejos fets al subsòl per l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), responsable de les obres del TAV, són insuficients per conèixer com es comportarà el terreny a perforar. El mateix informe adverteix que el traçat del tren d'alta velocitat pel centre de Barcelona afecta altres edificis de la ciutat, com per exemple la Pedrera, va assegurar Bonet. A més, la pantalla de protecció subterrània que l'Adif preveu fer al carrer Mallorca a tocar de la Sagrada Família «no garanteix l'absència de riscos en el futur». Per la seva part, el Col·legi de Geòlegs ha recomanat fer una «cartografia geològica de l'entorn» i que l'Adif faci un estudi «de la casuística existent de les afeccions d'obres subterrànies a monuments singulars a la resta del món per tal d'extreure'n experiències aplicables al temple». El tercer estudi, de l'acadèmia de belles arts San Fernando de Madrid, alerta que durant la perforació del túnel «poden produir-se moviments a terra per la seva descomposició que, inevitablement, produiran assentaments dels pilons que suporten la façana de la Glòria».PECES DE TRENCADÍS
Bonet va reconèixer que han trobat peces del trencadís que s'han desprès i va reconèixer que n'estan investigant les causes. «Podria ser conseqüència de les vibracions del metro o de les grues, o potser un problema del material amb què s'enganxen les peces», explicava. Va aprofitar per demanar que les administracions competents fessin un altre informe per saber com afecta el pas del metro per sota del subsòl del temple.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>No aposten per cap traçat alternatiu

>Llum verd al túnel del TAV

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.