| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 29 de novembre de 2022


dissabte, 2 de juny de 2007
>

Catalunya encara manté vint alcaldes que governen als seus municipis des de 1979

Cinc candidats més que optaven a arribar als 32 anys de govern van perdre els comicis aquest diumenge

J.B.. Barcelona
Encara hi ha vint municipis del Principat que mantindran l'alcalde elegit el 1979. El 2003, la llista incloïa 40 degans municipals. Una quinzena d'històrics va renunciar a presentar-s'hi. Dels 25 restants, només cinc no estan a la llista més votada, tot i que encara poden optar al càrrec. La majoria d'aquests alcaldes s'han presentat amb les sigles de CiU. Hi ha excepcions: Lluís Colomé, a Lladorre, ha continuat comptant amb la confiança del poble tot i haver canviat de sigles: ha sortit de CiU per formar un grup independent que ha vinculat amb Progrés Municipal, sota el paraigua del PSC. La participació voreja el 70% en aquests petits municipis (Vilanova del Camí és el poble amb major cens, 4.500 veïns) on no pot motivar, precisament, l'alternança a l'alcaldia.


+ Josep Grau, alcalde de Jafre, al seu terme municipal, el 2000. Foto: JORDI GAMERO

+ Sabanza, alcalde de Móra la Nova, amb Jordi Pujol, fa dos anys. Foto: A.S.

Joan Llombart (Bolvir, Cerdanya); Josep Vidal (Juià, Gironès); Josep Grau (Jafre, Baix Empordà); Josep Vilar (Montclar, Berguedà) i Jaume Ferrús (la Vilella Baixa, Priorat) no figuren en la llista més votada i perilla la seva alcaldia. El cas de Montclar podria variar ja que es tracta d'unes eleccions amb llistes obertes i tant Vilar (57 vots) com Josep Rosas (59 vots) figuren en la llista de CiU. Aquests cinc se sumen als quinze candidats que, presumiblement, continuaran en el càrrec fins al 2011 i que es poden consultar en la columna del costat.

Dels quinze alcaldes que no han optat a la reelecció, Jaume Llopart, a Font-rubí (Alt Penedès), ha aconseguit que el seu delfí Xavier Lluch el succeeixi, així com Jaume Orra ho ha fet a Vilanova de Sau (Osona). Un cas a part és el de Joan Campolier, l'alcalde de Santa Susanna (Maresme) que, tot i ser elegit el 2003, va haver de renunciar al càrrec fa uns mesos per exigències judicials: el Tribunal Constitucional l'ha inhabilitat per a qualsevol càrrec públic durant quatre anys.

Els altres alcaldes que entregaran la vara el 16 de juny són Jordi Cruïlles (Urús, Cerdanya); Vicenç Domènech (Sant Feliu de Buixalleu, Selva); Joaquim Rovira (Sils, Selva); Francesc Piñol (la Pobla de Cérvoles, Garrigues); Eloi Palau (el Palau d'Anglesola, Pla d'Urgell); Xavier Riera (Sant Guim de la Plana, Segarra); Isidre Bergedà (la Ribera d'Ondara, Segarra); Ramon Clotet (Navès, Solsonès); Andreu Alet (Odèn, Solsonès); Antoni Brancós (Foixà, Baix Empordà); Benjamí Artigas (la Pera, Baix Empordà) i Joan Surroca (Vall-llobrega, Baix Empordà).

A diferència del que pugui semblar, la reelecció no juga a favor de l'abstenció. En aquests municipis la participació és notable, (en la majoria supera el 70%) tot i que –com es pot comprovar empíricament– són unes eleccions amb poca alternativa. Es percep en aquests municipis una major abstenció i també més vots nuls i en blanc com més gran és el cens. Als Garidells, els 168 membres del cens van votar (100% rotund de participació amb només set vots nuls i un en blanc). A Santa Margarida i els Monjos (2.843 votants) la participació s'ha quedat en un 61,7% (40 vots nuls i 84 en blanc) i a Vilanova del Camí, amb un 50,7%, amb 28 vots nuls i 191 en blanc.

Alt Camp:

- Els Garidells: Amadeu Duch (CiU)

Alt Empordà:

- Cantallops: J.M. Molas (CiU)


- Espolla: Jaume Coderch (CiU)
- Torroella de Fluvià: Pere Moradell (PSC-PM)

Alt Penedès: - Santa Margarida i els Monjos: Jordi Girona (PSC-PM)Anoia: - Castellolí: Jesús Brugués (CiU)


- Veciana: Ramon Servitje (CiU)
- Vilanova del Camí: Joan Vich (PSC-PM)

Bages: - Aguilar de Segarra: Valentí Riera (CiU)

Berguedà: - Castellar de n'Hug: Josep Orriols (CiU)
- Viver i Serrateix: Lluís Torrentó (CiU)

Cerdanya: - Prullans: Daniel Górriz (CiU)

Conca de Barberà: - Vilaverd: Ramon Abelló (CiU)

Gironès: - Sant Joan de Mollet: Ramon Vidal (CiU)

Osona: - Seva: Josep Palmerola (CiU)

Pallars Sobirà: - Lladorre: Lluís Colomé (ILL-PM)

Ribera d'Ebre - Móra la Nova: Joan M. Sabanza (CiU)

Segarra: - Granyanella: Ramon Pintó (CiU)
- Montornès de Segarra: Jaume Llobet (CiU)

Selva: - Fogars de la Selva: Josep Vilà (IF)


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«No m'han volgut»

>«La fórmula secreta és tenir un bon equip»

>Tres testimonis del DVD acusen el PP de Badalona de manipular el document de cessió d'imatge

>CiU ofereix a ERC entrar al govern de Martorell tot i la majoria absoluta

>Caixa o faixa

>El comerç vol continuïtat

>ICV evitarà entrar en governs amb majoria absoluta del PSC

>ERC presidirà la Diputació de Lleida amb el PSC a canvi de pactes locals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.