| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de gener de 2022


dimarts, 29 de maig de 2007
>

CiU continua sent hegemònica als consells comarcals però els pactes de progrés la poden deixar en segon terme

El Priorat passa a ser d'ERC i el Tarragonès, del PSC

EL PUNT.
Convergència i Unió continua sent el partit que aconsegueix més representants comarcals, malgrat el descens de consellers en comarques com ara el Baix Penedès, la Conca i la Ribera. Al Priorat, els republicans s'han convertit en força dominant i al Tarragonès, tot i un empat tècnic de consellers, el PSC guanya en nombre de vots i pot aconseguir-ne la presidència.
BAIX PENEDÈS.
L'ens comarcal continua controlat per CiU, malgrat que ha perdut un conseller i ara en té 11. A més, una hipotètica alcaldia de Benet Jané, el candidat més votat al Vendrell, podria fer canviar de president. En tot cas, la correlació de forces no canvia perquè el PSC també en perd un, fins a 10. L'ens guanya en pluralitat perquè ambdós escons els ocupen grups nous, P×C i ICV, que experimenten importants avenços al Vendrell, d'una banda, i Cunit i Banyeres, de l'altra. ERC, el PP i ADMC mantenen el seu representant, i obren l'ens a tot tipus de pactes.

CONCA DE BARBERÀ.
CiU manté l'hegemonia però perd un conseller que guanya ERC, i el PSC agafa el que ja tenia Junts per Vimbodí, que enguany computa com a llista socialista. Tot i que aritmèticament seria factible un pacte d'esquerres amb els independents de la FIC, d'entrada no és la possibilitat que agafa més cos, i es podria repetir el govern unitari del darrer mandat, potser també amb els republicans, que fins ara han estat a l'oposició.

ALT CAMP.
CiU guanya un conseller i amb ell la majoria absoluta, tot i que probablement es repetirà l'acord de totes les forces que ja està en vigor actualment.

TARRAGONÈS.
CiU perdrà segurament la presidència del Consell Comarcal del Tarragonès després d'haver controlat l'ens des de la seva creació, el 1987. Tot i que la federació supera en nombre de regidors els socialistes, la victòria en vots del PSC ha fet que ambdues formacions empatin en nombre de consellers (12). La resta de seients a l'ens comarcal es manté estable, i per això tot fa pensar en una majoria d'esquerres gràcies al suport dels tres consellers d'ERC i els dos d'ICV, escons que els ecosocialistes mantenen tot i perdre gairebé tres mil votants a la comarca. El PP, per la seva banda, continua amb quatre consellers.

BAIX CAMP.
CiU guanya un conseller però n'hi falten quatre per obtenir majoria. Com va fer en l'anterior legislatura, podria continuar governant amb ERC, que ha mantingut els cinc consellers. De totes maneres, un pacte d'esquerres podria desbancar CiU de la presidència. Els consellers queden repartits pràcticament igual que el 2003. Només CiU en guanya un, que perd el PP.

PRIORAT.
CiU perd l'hegemonia de l'ens comarcal, que passa a mans d'ERC, que obté vuit consellers, un més que el 2003. Un pacte entre republicans i socialistes, que han passat de tres a quatre representants, els donaria la majoria absoluta, tot i que CiU també pot pactar amb el PSC per no perdre la presidència. CiU ha perdut dos consellers.

BAIX EBRE.
CiU continua sent la força amb més consellers al Baix Ebre, deu. El PSC, amb vuit consellers, i ERC, amb sis, podrien aliar-se per aconseguir un govern d'esquerres, ara que CiU governarà l'Ajuntament de la capital de Tortosa. El PP s'ha quedat amb un conseller comarcal, i els independents no hi tindran representació.

MONTSIÀ.
El PSC, ERC i ICV podrien formar un ampli govern d'esquerres, amb un total de 14 consellers. Però caldrà veure quina és la nova estratègia d'ERC al Montsià, després d'haver-se quedat a l'oposició d'Amposta.

TERRA ALTA.
CiU ha perdut la majoria absoluta per primer cop i es queda amb nou consellers. L'únic conseller del PP podria tenir la clau del govern de la Terra Alta.

RIBERA D'EBRE.
El PSC i ERC podran reeditar el pacte de progrés, que fa quatre anys va apartar CiU del consell riberenc. Un acord que podria lligar-se en paral·lel a l'Ajuntament de Móra d'Ebre.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els experts atribueixen l'abstenció a uns partits llunyans i a la saturació de l'Estatut

>La Diputació de Tarragona continua en mans de CiU

>Saura encarregarà un estudi sobre l'abstenció

>Qui no està content és perquè no vol

>El PP ja treballa per guanyar les espanyoles

>Mas demana que no es margini CiU

>El PSC aposta pels tripartits municipals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.