| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de gener de 2022


dimarts, 29 de maig de 2007
>

CiU queda a Valls en una posició còmoda per fer pactes de govern

Republicans o populars li garanteixen la majoria absoluta

I.M.. Valls
Les converses s'iniciaran aquesta setmana. A Valls, CiU té tres opcions clares de govern: la renovació del pacte amb ERC; formar majoria amb el regidor del PP o obrir un mandat en minoria amb acords puntuals. La federació ha estat, junt amb la CUP, la gran guanyadora dels comicis. Una posició que li atorga força en el moment de seure al davant d'una afeblida ERC que, lluny de complir expectatives de creixement, ha tingut una davallada en vots absoluts i en percentatge de representació.


+ La seu de campanya de CiU a Valls es va omplir amb motiu de la vetllada electoral. / Foto: I.M.

Si es compleix el protocol, CiU mantindrà la primera reunió amb els republicans, socis de govern des del 2004. A la federació, però, ja no li calen els dos representants d'ERC per sumar una majoria absoluta. Des d'aquesta perspectiva, les ofertes es plantejaran a la baixa i quedarà en les mans d'esquerra si les accepta o no. L'altre escenari que es podria visualitzar és l'acord amb el regidor popular, Francesc Caballero, que ha manifestat obertament la seva disponibilitat. El Partit Popular ha recordat aquests dies el suport incondicional que va donar el 2003 per fer canviar de mans l'alcaldia del PSC a CiU. Finalment, Convergència, amb deu regidors, tindria la possibilitat d'optar per un govern en minoria. Arribar a acords puntuals i segellar els consensos més amplis per als temes que la ciutat ha d'enllestir en aquest mandat.

CiU parteix d'una posició molt còmoda. De fet, ha assolit el segon major resultat en les municipals: 4.314 vots (42,48%) i deu regidors. Només l'anterior líder de la federació, Carles Magrinyà, els va millorar. El 1995 es va imposar en sufragis –4.642 (42,9%)– per primera vegada al PSC en unes eleccions en les quals no van concórrer els populars. Els republicans, per la seva part, no han rendibilitzat l'estada al govern local i els resultats han estat a la baixa. Només han estat capaços de mantenir els dos representants.

L'altra gran triomfadora d'aquestes eleccions ha estat la CUP però, en aquest cas, no entra en les possibilitats de govern. La CUP ha pujat 123 sufragis i 1,7 punts. Els bons resultats no li han permès incrementar la representació i continuaran amb un regidor a l'Ajuntament. NOTÍCIES RELACIONADES

>Els experts atribueixen l'abstenció a uns partits llunyans i a la saturació de l'Estatut

>El PSC, sota mínims

>Sánchez (PSC) no descarta un pacte amb CiU a Calafell lligat a una hipotètica entesa també al Vendrell

>CiU interpreta els resultats de Cunit en clau de canvi, mentre que per al PSC obren la porta a un tripartit

>El PSC proposa al Vendrell un govern de concentració amb CiU i ERC contra PxC

>CiU i ERC podrien repetir el pacte malgrat el triomf electoral del PSC

>CiU continua sent hegemònica als consells comarcals però els pactes de progrés la poden deixar en segon terme

>La Diputació de Tarragona continua en mans de CiU

>Saura encarregarà un estudi sobre l'abstenció

>Qui no està content és perquè no vol

>El PP ja treballa per guanyar les espanyoles

>Mas demana que no es margini CiU

>El PSC aposta pels tripartits municipals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.