| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de gener de 2022


dimarts, 29 de maig de 2007
>

Els partits aposten per majories «lògiques» i «sòlides», basades en decisions locals

El PSC i ICV volen governar amb bipartits o tripartits, ERC encara no ho aclareix i CiU no vol acords «contra natura»

PURI ABARCA. Girona
Els partits gironins aposten per formar majories que siguin «sòlides» des del punt de vista de la gestió futura dels ajuntaments i «lògiques» segons criteris tant polítics com aritmètics. Tot i això, les direccions dels partits afirmen que respectaran les decisions que es prenguin en l'àmbit local, per estranyes que siguin les aliances. Ara bé, és més que probable que en alguns llocs es produeixin els habituals intercanvis de cromos entre forces, amb el punt de mira posat tant en alcaldies com en presidències de consells comarcals i de la Diputació. CiU rebutja els pactes contra majories molt clares, mentre que el PSC es decanta per arribar al màxim possible d'acords amb forces d'esquerres. ERC dóna, en principi, plena autonomia local i ICV vol pactar amb forces d'esquerres.

Les direccions gironines del PSC i d'ICV mostren una clara preferència per formar governs bipartits o tripartits de forces d'esquerres arreu on sigui possibles. No descarten, però, si cal, altres tipus d'acords que incloguin fins i tot CiU, si la situació local ho comporta. La primera secretària del PSC gironí, Marina Geli, veu clars alguns dels pactes entre esquerres en el territori, per conformar majories «sòlides». Aquest seria el cas, malgrat que encara no hi hagi res tancat, de Girona (amb ICV i potser ERC), Palafrugell (amb ERC), Blanes (amb ICV-EUiA) i Bordils (amb ERC). Per mantenir, però, les alcaldies que el PSC ja tenia, si cal, es negociarà amb CiU.

I des de la direcció de CiU, es reclamen pactes «lògics» i, sobretot, que no siguin «contra natura». «Si no es respecten les majories molt clares, s'afecta la credibilitat de la política i això afavoreix l'abstenció», va destacar ahir Eudald Casadesús, president de la federació gironina de CDC. Segons Casadesús, a CiU hi ha quedat una sensació «agredolça». La federació ha guanyat en poblacions importants com ara Figueres (majoria relativa) i Tossa i Lloret, amb majoria absoluta, a més d'haver avançat a Girona. Però ha perdut alcaldies com ara la de Sant Feliu de Guíxols i l'Escala.

Des d'ERC ja s'ha dit que hi ha «plena llibertat» per negociar acords en l'àmbit local, i des de la direcció del partit, de moment, no s'han marcat preferències. Pel que fa a ICV, que ha aconseguit entrar en ajuntaments com ara el de Figueres i el de Banyoles, es decanta clarament per majories d'esquerres, segons va dir el coordinador del partit a Girona, Josep López. «No serà per culpa nostra que es malmetrà cap possible govern d'esquerres», va afirmar. NOTÍCIES RELACIONADES

>Els experts atribueixen l'abstenció a uns partits llunyans i a la saturació de l'Estatut

>Les mateixes promeses de sempre contra l'abstenció

>Les dones

>Fracàs de C's

>Victòria independent

>Els últims del 79

>Més regidors

>El PSC va a totes per la Diputació i avui ja es reuneix amb ERC

>El PSC opta pel tripartit a Girona però ERC i ICV es deixen festejar per CiU

>L'oposició de Sant Feliu, liderada pel PSC, s'organitza per pactar

>El PSC de Palafrugell aposta per ERC, encara que no descarta el tripartit

>El PSC de Platja d'Aro reclama a ERC i ICV que apostin pel tripartit

>El PSC de Santa Coloma, predisposat a evitar el pacte contra CiU

>La Selva interior, un guirigall

>CiU i el PSC prohibeixen els pactes amb la Plataforma per Catalunya

>Saura encarregarà un estudi sobre l'abstenció

>Tres setmanes per decidir la governabilitat dels ajuntaments

>«Ha estat un resultat inesperat»

>«No som tan dolents com se'ns pinta»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.