| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 22 de juny de 2024


diumenge, 13 de maig de 2007
>

Fills de Rogelio Rivella crònica

MARCEL BARRERA. Reus

Explicava un dia l'equilibrista Ramon Muñoz, Karoli, que ja fa alguns anys va convèncer un home gran que fes de professor de circ en lloc de dedicar tantes hores a jugar al dòmino. Dit i fet. Aquest era Rogelio Rivel, un home de circ tradicional de tota la vida –membre de la històrica nissaga dels Rivel i germà de Charlie Rivel– que els darrers anys de la seva vida es va dedicar a fer classes d'acrobàcia a molts dels joves que ara, justament, són el present del circ que es fa a Catalunya, com Marcel Escolano, d'Els Galindos, o Joan López, de Desastrosus Circus. Les classes es feien a la Peña Barcelonesa, al Paral·lel. En el DVD El senyor Rogelio, que ahir al matí es va presentar al Centre d'Imatges Mas Iglesias, alguns d'aquests artistes, com ara el mateix Ramon Muñoz, Jordi Juanet Boni i Marcel Escolano, expliquen el testimoni de Rivel com a professor, assegut moltes vegades en un sofà que apareix en l'interessant treball que ha estat realitzat per Manolo Méndez.DOCUMENT HISTÒRIC


El DVD, tot i les limitacions tècniques que té, conté una amplíssima informació i documentació gràfica. Mario Ramírez va explicar ahir en la presentació del treball –que la setmana passada van veure en una sessió reduïda tres dels quatre fills de Rogelio: Marisa, Mercedes i Pedro– que Rogelio va «trencar» la tradició del circ segons la qual la tècnica es transmet de pares a fills. «Rogelio –va dir Ramírez– va trencar aquella tradició i d'alguna manera vull pensar que la va engrandir. (...) La realitat és que bona part del circ que s'està fent a Catalunya avui mateix, tant pel que fa als espectacles com a la formació, és fruit d'aquesta llavor que Rogelio va sembrar.» Al vídeo hi tenen cabuda diverses veus que expliquen algunes anècdotes d'un pallasso que, fent trio amb els seus germans Celito i René, va trepitjar les pistes dels grans circs europeus, com ara el Knie o el Roncalli. Alguns dels que intervenen, entre d'altres, són Dani Cercos i Sílvia Compte, membres del grup Els Gingers; Marisa Andreu, Mercè Andreu, Enric de las Heras, Johny Rivel, Jordi Jané, Kike Aguilera, Tomàs Vila, Eli Bertran, Manuel Vela Valetti i Jordi Torrents, que en el vídeo, d'aproximadament una hora de durada, lamenta que a Catalunya els homenatges arribessin a Rogelio quan ja era molt gran, un quart de segle després d'haver-se jubilat. Segons explica Torrents, Rogelio va ser «un artista internacionalment reconegut que no se'l va començar a valorar fins molt tard».

En el treball, que es vol fer arribar a l'Associació de Professionals de Circ (APCC) perquè en faci la màxima difusió, també s'expliquen algunes anècdotes, com ara el gust que tenia Rogelio per escriure acudits i l'afició per fer travesses de futbol, així com el costum de portar sempre a sobre pastilles Juanola. Rogelio Rivel va ser un dels grans noms del circ europeu que va saber i va voler transmetre els seus coneixements a les noves generacions. El director de l'escola Rogelio Rivel, Marcel·lí Puig, ha dit en alguna ocasió que li agradaria que en un futur Tortell Poltrona ensenyés a les noves generacions que arriben la feina de pallasso.

Igual, exactament,que va fer Rogelio Rivel amb les actuals fornades d'artistes.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.