| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de setembre de 2021


dimarts, 1 de maig de 2007
>

El Primer de Maig es reivindica menys precarietat i accidents i més sou digne

CCOO critica la campanya de prevenció de riscos laborals de Treball perquè no fa complir la llei

EVA GARCIA PAGÁN. Barcelona
La precarietat i la sinistralitat laborals i la demanda d'igualtat, treball i sous dignes centraran avui les reivindicacions del Primer de Maig, la celebració de la festa del treball que faran els sindicats en diferents convocatòries arreu de Catalunya. El sindicat CCOO va carregar ahir contra la campanya de prevenció de riscos laborals engegada pel govern català perquè no prioritza l'obligatorietat en el compliment de la llei, i la consellera de Treball, Mar Serna, va rebutjar les crítiques tot assegurant que els anuncis que van sortir dissabte a la premsa no són «una campanya de salut laboral», sinó «una acció puntual».


+ Els secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, José María Fidalgo. Foto: EFE

Fins i tot el sindicat més combatiu, la CGT, demana en les seves reivindicacions de l'1 de Maig la «defensa de l'ocupació i salari digne», afegint-hi, però, la seva solidaritat «amb totes les empreses en lluita». La pèrdua de la qualitat en l'ocupació torna a centrar les demandes sindicals en la festa del treball, que portarà les principals organitzacions de treballadors a manifestar-se a les quatre capitals de demarcació catalanes. El moviment sindical espanyol insistirà, per la seva part, en la reducció de la precarietat i la sinistralitat laborals, un nou model productiu, habitatge assequible i millor educació i sanitat.

Els sindicats evidencien que, actualment, es crea molta ocupació, però és de poca qualitat. Segons la secretària general de la USOC a Catalunya, Antònia Gil, hi ha 250.000 treballadors a Catalunya que cobren menys de mil euros. CCOO i la UGT reivindiquen la creació d'un salari mínim garantit a Catalunya equivalent al 60% del salari mitjà establert en la negociació col·lectiva, que equival a superar els 1.000 euros mensuals.

A banda, el Consell Nacional de la Joventut de Barcelona ha animat tots els joves treballadors a manifestar-se avui a Barcelona contra la precarietat laboral juvenil, caracteritzada per una elevada temporalitat, sous baixos i discriminació salarial, un nivell d'accidents laborals força elevat i falta de reconeixement social de la formació professional. El Consell insisteix que cal recuperar «el prestigi que històricament ha tingut el sindicalisme» i ha tornat a demanar la construcció d'un marc català.CCOO CONTRA SERNA
Però ahir mateix, una campanya publicitària enfrontava CCOO amb la consellera de Treball, la socialista Mar Serna. Per CCOO, de les cinc raons que presenta la campanya per la prevenció, «quatre van dirigides a sensibilitzar els empresaris dels avantatges econòmics i de clima laboral que té la prevenció i una, a l'objecte central de la prevenció: que la població treballadora no perdem la salut a la feina». Pel sindicat «hi ha una raó essencial que ni s'anomena» i és que «els empresaris tenen l'obligació de garantir condicions de treball saludables». CCOO relaciona la campanya amb el darrer anunci de Treball que consisteix en plans voluntaris de reducció de la sinistralitat laboral entre les empreses que tenen un índex alt d'incidència d'accidents.

Serna va rebutjar ahir les crítiques als anuncis que el govern va publicar a la premsa dissabte, coincidint amb el Dia Internacional de la Salut i la Seguretat a la Feina, perquè no són «una campanya de salut laboral», sinó «una acció puntual» que volia «sensibilitzar de la importància de la prevenció».


El Departament de Treball destinarà prop de set milions d'euros en el foment de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones en l'àmbit laboral, segons va informar ahir la consellera Mar Serna. Treball promourà la contractació de 100 agents per la igualtat en els ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i diputacions catalanes l'objectiu dels quals serà planificar i avaluar plans d'igualtat d'oportunitats en les respectives administracions i el seu entorn. El programa es desenvoluparà entre els anys 2007 i 2008 i durant el primer any, Treball assumirà el 100% del cost salarial i de cotització dels 100 agents, però durant el segon any només assumirà la meitat del cost. Treball també concedirà ajuts per valor de 10.000 euros a empreses de més de 30 treballadors que elaborin plans d'igualtat.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Plans «voluntaris» per prevenir

>Agents per la igualtat

>Menys precarietat laboral i menys accidents, reivindicacions del Primer de Maig

>El Primer de Maig reivindica avui menys precarietat laboral

>El Primer de Maig reivindica avui menys precarietat laboral

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.