| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 27 de febrer de 2020


diumenge, 29 d'abril de 2007
>

El Gall Editor publicarà els diaris del poeta mallorquí Blai Bonet

L'editorial es presenta a Barcelona amb l'aval d'onze anys de feina al darrere

A. VIVES. Barcelona
El poeta, novel·lista i crític d'art mallorquí, Blai Bonet, (Santanyí, Mallorca, 1926-1997) va escriure quatre diaris, Els ulls (1973), La mirada (1975), La motivació i el film (1990) i Pere Pau (1992). El Gall Editor reeditarà els dos primers diaris en un únic volum que es titularà Els ulls i la mirada. La reedició i el pròleg aniran a càrrec de Margalida Pons. Aquest és un dels projectes de futur que va anunciar l'editor Gracià Sánchez, en la presentació de l'editorial a Barcelona.


+ El director literari, l'editor i el representant a Barcelona, durant l'acte de presentació. / Foto: A.V.

El Gall Editor no és una editorial nova. El 1996, Gracià Sánchez va obrir el portal a Pollença (poble del nord de Mallorca) i ho va fer amb una col·lecció de teatre, Llibres del Món i de la Bolla, que actualment és una de les poques col·leccions especialitzades en aquest gènere que s'editen a Catalunya. D'aleshores ençà, El Gall Editor ha incrementat el nombre de col·leccions fins a arribar a quinze. «Almenys editam un títol per any en les col·leccions de narrativa, assaig i poesia», va especificar el director literari, Antoni Xumet. Des que el 2004 es van instaurar els Premis Pollença de Poesia, que organitza l'Ajuntament d'aquesta mateixa localitat, l'editorial també publica els treballs guanyadors a les seves col·leccions: El Cabàs (narrativa) i Trucs i Baldufes (poesia). Amb l'aval d'aquests onze anys de treball a darrere, van aterrar a Barcelona per presentar els títols recents i anunciar els projectes de futur, entre els quals s'inclou l'edició dels dos diaris de Blai Bonet.

De la col·lecció El Cabàs, Xumet va esmentar com a novetat el llibre de Jean Serra Punt de cadeneta, que és «un recull d'articles, d'impressions de la seva experiència vital i també dels paisatges i personatges de la seva infantesa». La darrera obra de teatre que han editat en la col·lecció Llibres del Món i la Bolla és de Feliu Formosa. Cel·la és una reflexió sobre les tres obres de teatre que va escriure l'expressionista alemany Ernst Toller els cinc anys que va estar empresonat per haver instaurat l'anomenada República dels Consells de Baviera. En poesia va fer esment d'Absalom, d'Hilari de Cara, que ha rebut el premi Cavall Verd que atorga l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i de Declivi de la mirada, de Jaume Mesquida, primer premi de Pollença de poesia. A més, enguany també han publicat obres que «per les seva complexitat i característiques mereixen un comentari a part», com ara Poesia completa, de Joan Alcover, que n'aplega tota la producció poètica, tant catalana com castellana, i que s'afegeix a l'anterior volum. I també el llibre La cuina de Mallorca. Receptes de cuina tradicional mediterrània, de Jaume Fàbregas, un dels «més prestigiosos gastrònoms del país».PROJECTES


Els plans de futur de l'editorial són continuar incidint en les traduccions d'altres llengües al català, sobretot en matèria de narrativa i assaig, que consideren «de vital importància per a l'enriquiment del panorama literari». Des del primer moment han optat per la traducció de llibres escrits originàriament en portuguès i han incorporat al catàleg Camp de sang, de Dulce Maria Cardoso, que han traduït Marta Ferré-Morna i Antoni Picornell Belenguer, i Te'm morires, de José Luís Peixoto –considerat el millor talent jove de la literatura portuguesa–, que ha traduït Antoni Xumet. També van dir que han adquirit els drets d'algunes obres italianes (L'home envaït, de Gesualdo Bufalino) i nord-americanes (Call it sleep, de Henry Roth). En traducció poètica també van ressaltar Susanna Rafart, que s'encarregarà de versionar Principi i fi de la neu, d'Yves Bonnefoy.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.