| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 26 de maig de 2024


dimecres, 25 d'abril de 2007
>

El jutge processa el president d'Habitat per l'accident mortal al 22@

Afirma que és «l'últim responsable de les mancances» que hi havia a l'obra on van morir cinc obrers

MAYTE PIULACHS. Barcelona
El president d'Habitat, Bruno Figueras, sis responsables més d'aquesta immobiliària, dos caps de l'empresa FSI i dos més de Brendom han estat processats per l'accident laboral ocorregut el juliol passat en una obra al carrer Almogàvers, al districte 22@ de Barcelona, en què van morir cinc obrers. En una resolució, coneguda ahir, el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona manté la imputació contra aquests onze càrrecs i dicta l'arxivament de la causa per a cinc persones més. El jutge considera que Habitat no va prendre prou mesures per garantir la seguretat de l'obra i en fa responsable directe el seu president.


+ El president d'Habitat, el febrer passat quan va anar a declarar al jutjat. Foto: QUIM PUIG

En la resolució, el magistrat Miguel Ángel Tabarés afirma que Habitat, així com les empreses del grup, i en concret Norbella, «malgrat la seva dimensió econòmica, no va adoptar cap mesura eficaç de control sobre el treball que realitzaven els seus responsables a l'obra ni sobre les empreses que aportaven treballadors» en la construcció d'aquest complex d'oficines, conegut per Ecourban i al carrer Almogàvers, on cinc treballadors que eren dins d'una rasa van perdre la vida quan els va caure a sobre un mur de contenció.

Per això, un cop acabada la instrucció de l'accident laboral, el jutge manté la imputació provisional per cinc delictes d'homicidis imprudents contra Bruno Figueras, president d'Habitat, en considerar-lo «l'últim responsable de les mancances» de l'obra «en no haver promogut des del seu càrrec els mitjans precisos per evitar l'accident». Una decisió, imputar un empresari, gens habitual en els processos penals d'accidents laborals ja que, a desgrat dels sindicats, les acusacions se solen acabar en càrrecs mitjans. Per l'accident d'Almogàvers hi ha sis càrrecs més d'Habitat processats i dos d'exculpats, així com l'arquitecte del complex d'oficines. Els que continuen imputats són: Fernando Cirera, director general del grup Habitat; Rafael Ariza, cap de compres de Norbella; Javier Vives, arquitecte tècnic en el projecte d'execució de l'obra; Miguel Ángel Luque, cap de l'obra contractat per Norbella; Luis Aguilar, que havia rebut l'encàrrec de Norbella de fer el pla de seguretat de l'obra, i Fernando Mohíno, de Norbella, que havia de buscar treballadors per adaptar la rasa que havia fet una excavadora i no va aplicar cap mesura per evitar que el mur es desplomés.

Pel que fa a FSI, subcontractada per Norbella per realitzar part de l'obra d'Almogàvers, el jutge considera que «no va realitzar cap tasca eficaç de control i capacitats dels treballadors que prestava a l'obra». Per això imputa l'administrador d'FSI, Ramón Cervera, i José Antonio Soldado, encarregat a l'obra del 22@. I de Brendom, subcontractada per FSI, en processa els administradors Mohsan Mumtaz i Iqba Tasawar perquè malgrat deixar el càrrec un dia abans de l'accident «continuaven fent tasques d'administració posteriorment».

Ara les parts tenen deu dies per formular escrits d'acusació en què demanin l'obertura del judici, i en el cas de les defenses, el sobreseïment del cas. NOTÍCIES RELACIONADES

>El president d'Habitat, processat per la mort de cinc operaris al 22@

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.